ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση των Ιρακινών στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη στιγμή που η φιλολογία περί έστω και μερικής απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων έχει ανάψει για τα καλά και παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του Αμερικανού Προέδρου, το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων για λόγους ...ασφαλείας ενόψει του δημοψηφίσματος και των εκλογών του Δεκέμβρη.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, Λόρενς ντε Ρίτα, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μία «λογική» κίνηση καθώς ανάλογη ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων έγινε και στις εκλογές του Γενάρη. Πάντως, ο ντε Ρίτα δε διευκρίνισε τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που θα αποσταλούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση των USA Today/ CNN/Gallup, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το 57% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ κατέστησε τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες στις επιθέσεις και στην τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τουλάχιστον ένα μέρος των στρατευμάτων τους από το Ιράκ και το 33% πιστεύει ότι πρέπει να αποσυρθεί το σύνολο των στρατευμάτων. Τέλος, το 54% εκτιμά ότι ήταν λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ. Η ίδια δημοσκόπηση, της οποίας το περιθώριο λάθους είναι τρεις μονάδες, δίνει ποσοστό έγκρισης 46% στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, έναντι 51% που αποδοκιμάζει την πολιτική του.

Στο ίδιο το Ιράκ, η Βαγδάτη ήταν χτες το επίκεντρο των επιθέσεων. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στην κεντρική Βαγδάτη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν ακόμη 90, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίθεση ήταν η κορύφωση των επιθέσεων ενάντια στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που άρχισαν από νωρίς το πρωί.

Ετσι, τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε στην περιοχή Αλ Τζαντίντα, στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας. Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες στη συνοικία Αλ Αντέλ της δυτικής Βαγδάτης. Στην Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε από ενόπλους. Φορτηγό επίσης πυρπολήθηκε στο Αμπού Καμίς, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα δύο επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους από εκτεταμένα εγκαύματα.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Βαγδάτης, Αλάα αλ-Ταμίμι, κατήγγειλε ότι τη Δευτέρα αντικαταστάθηκε με τη βία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι 120 ένοπλοι κήρυξαν δήμαρχο της ιρακινής πρωτεύουσας τον κυβερνήτη της Βαγδάτης, Χουσεΐν αλ-Ταχάν, και ότι τον οδήγησαν στο γραφείο του. Την ώρα εκείνη, ο Ταμίμι δε βρισκόταν στο γραφείο του και προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της ενέργειας. Πάντως, χτες Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βαγδάτη ενάντια στο δήμαρχο εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της έλλειψης ηλεκτρισμού.