ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση

Οι αντιδραστικοί προσανατολισμοί της Λισαβόνας μοναδικός μπούσουλας του οικονομικού επιτελείου

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005

ICON

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βάλει πλώρη για τη νέα της αντιλαϊκή επίθεση, ωστόσο και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση και τις δικές τους κινητοποιήσεις
Εντείνει την επίθεσή της η κυβέρνηση - μετά τη μικρή θερινή ανάπαυλα - σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Το Ασφαλιστικό, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, νέες ιδιωτικοποιήσεις, η περιστολή των κοινωνικών δαπανών, αλλά και η νέα φορο-επιδρομή κατά των λαϊκών εισοδημάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ των στόχων, που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομίας έως το τέλος του 2005, σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, η οποία φέρει τον τίτλο «Υπόμνημα για την οικονομία και την οικονομική πολιτική».

Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η με κάθε τρόπο στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ετσι αναφέρεται ότι ...καθοριστική σημασία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε η οικονομία μας να βασίζεται στην καινοτομία και στη γνώση και να παράγει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα δικαιούνται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στις διεθνείς αγορές... Νυν υπέρ πάντων αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Γίνεται επίσης λόγος για ...ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στο διεθνή στίβο, φυσικά με την ολόθερμη κυβερνητική στήριξη. Από εκεί και πέρα οι κυβερνητικοί στόχοι καθορίζονται και υπηρετούν το κριτήριο της ανόδου της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, το οποίο προϋποθέτει:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μελετήσει και εμπεδώσει καλά τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ σε ακανθώδη θέματα, όπως το Ασφαλιστικό.