ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κανείς επιζών από συντριβή αεροσκάφους

Επέβαιναν 153 επιβάτες - όλοι Γάλλοι υπήκοοι - και οκταμελές πλήρωμα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005

Associated Press

Το κέντρο διαχείρισης κρίσης στη Βενεζουέλα σε πλήρη λειτουργία αμέσως μετά τη συντριβή του κολομβιανού αεροσκάφους
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Κολομβιανό αεροσκάφος με 153 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα συνετρίβη στη νοτιοδυτική Βενεζουέλα, στην περιοχή Σιέρα δε Περίχα, λίγη ώρα μετά το επείγον αίτημα του πιλότου για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μαρακαΐμπο, Λα Τσινίτα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές της Βενεζουέλας, αποστέλλοντας ειδικές δυνάμεις του Στρατού για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Διασώστες έσπευσαν στην περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Κολομβία, προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μαρτυρίες μάλιστα σε ΜΜΕ της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι αγρότες της περιοχής έκαναν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή Ζούλια, που πιθανόν οφείλεται στην πρόσκρουση του αεροσκάφους.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, τύπου MD-82, που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Παναμά και κατευθυνόταν προς τη Μαρτινίκα στις Γαλλικές Αντίλλες, είχε αναφέρει στον πύργο ελέγχου ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στον ένα κινητήρα και επτά λεπτά αργότερα ανέφερε πρόβλημα και στο δεύτερο κινητήρα. Στη συνέχεια χάθηκε η επαφή του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου.

Τα σωστικά συνεργεία στην περιοχή που έπεσε και συνετρίβη το αεροσκάφος συναντούν μεγάλες δυσκολίες στο έργο τους καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ενώ το σημείο βρίσκεται σε βουνό και η βλάστηση είναι πυκνή. Το οκταμελές πλήρωμα του MD-82 ήταν από την Κολομβία και η πλειοψηφία των επιβατών Γάλλοι.

Στο Παρίσι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί και στο σύνολό τους Γάλλοι υπήκοοι από τη Μαρτινίκα και το πλήρωμα Κολομβιανοί.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του μετά από την αεροπορική τραγωδία κατά την οποία Γάλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Ο Σιράκ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ώστε να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια στις αρχές της Βενεζουέλας, αλλά και για την καλή ενημέρωση των συγγενών των θυμάτων από ειδικό τμήμα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Τέλος, πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα με νεκρούς της εταιρίας «West Caribbean Airways» μέσα σε πέντε μήνες. Το Μάρτη ένα δικινητήριο Let-410 είχε συντριβεί σε ορεινή περιοχή μετά την απογείωσή του από το νησί Προβιντάνς και είχαν σκοτωθεί έξι από τους 12 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος.