ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Δε δίνουν λεπτό παραπάνω

Προκλητικός εμπαιγμός σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών

Σάββατο 20 Αυγούστου 2005

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών
Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι κονσερβοποιοί στο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών να αυξηθεί κατά ένα λεπτό η τιμή με την οποία δίνουν το προϊόν τους στις βιομηχανίες. Οπως τόνισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, δεν υπάρχει δυνατότητα για αύξηση της τιμής του ροδάκινου, καθώς οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένου κόστους παραγωγής, ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αν και δέχτηκε ότι και οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα, δεν εξήγησε γιατί αυτοί θα πρέπει «να πληρώσουν τη νύφη», προκειμένου οι βιομηχανίες να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι παραγωγοί θα κατανοήσουν «τις δυσκολίες» των κονσερβοποιών και δε θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Οι παραγωγοί της Πέλλας μιλούν για εμπαιγμό όχι μόνο από τους βιομήχανους, αλλά και από την κυβέρνηση καθώς και ορισμένους προέδρους των Ομάδων Παραγωγών.

Οι αντιπρόσωποι των βιομηχάνων στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησαν να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το αίτημα των παραγωγών για αύξηση της τιμής του βιομηχανικού ροδάκινου. Χτες στη συνέντευξη Τύπου ο Κ. Αποστόλου ήταν ξεκάθαρος. Οι βιομήχανοι πήγαν στη σύσκεψη για λόγους ευγενείας και από την αρχή ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από 19 λεπτά. Εξάλλου, ορισμένοι πρόεδροι Ομάδων Παραγωγών, χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις για την αύξηση της τιμής του προϊόντος, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, παρακίνησαν τους παραγωγούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, δημιουργώντας και με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους το κατάλληλο κλίμα, ώστε να καμφθεί η δυσπιστία των αγροτών. Τέλος, η κυβέρνηση στην όλη υπόθεση αποδεικνύεται ότι κινήθηκε με στόχο να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα τους. Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος των κονσερβοποιών δε συμφωνούν με τα όσα υποστηρίζουν οι βιομήχανοι, σχετικά με τις δυσκολίες που περνάνε και που τους αναγκάζουν να δίνουν τόσο χαμηλές τιμές στους παραγωγούς.

Οπως τόνισε ο Κ. Αποστόλου, «η Ελλάδα, αν και έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στην εξαγωγή κομπόστας ροδάκινου, εντούτοις τα 400 εκατομμύρια κουτιά κονσέρβας που εξάγονται ετησίως αντιπροσωπεύουν το 2% του ελληνικού εμπορικού συναλλάγματος. Το 2004, οι εξαγωγές κυμαίνονταν στους 120.000 τόνους, ενώ φέτος αναμένεται ο διπλασιασμός τους, αγγίζοντας τους 240.000 τόνους», είπε ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων κομπόστας, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί στα εργοστάσια 140.000 τόνοι. Στο μεταξύ, μέσα στο γενικότερο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς της Πέλλας, οι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών αποφάσισαν να συσκεφθούν τη Δευτέρα, για να αποφασίσουν τι θα πράξουν μετά και την απόφαση των βιομηχάνων να μη δώσουν την παραμικρή αύξηση στο ροδάκινο. Επισημαίνεται ότι μετά τον εμπαιγμό τους για την αύξηση του ενός λεπτού από τις βιομηχανίες, οι παραγωγοί δηλώνουν ανοιχτά πλέον τη δυσπιστία τους σχετικά και με το ΛΑΕΚ. Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των Ομάδων Παραγωγών μέσω του Λογαριασμού Αλληλεγγύης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) μετά τις γνωστές διαβεβαιώσεις δεν είναι και τόσο ορατό ότι θα είναι και ικανοποιητικό, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις τελευταίες συσκέψεις που είχαν εκπρόσωποι των Ο.Π. με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Ελάχιστα θα προσθέσουν στο εισόδημα των παραγωγών τα χρήματα της επιδότησης μέσω ΛΑΕΚ που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί από τα 2,5 εκ. ευρώ να γίνουν 5,5 εκ. ευρώ.