Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005

ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
φωτ

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ και αντί για μνημόσυνο η αδελφή του Κατίνα Κυριακάκη προσφέρει μέσω Νομαρχιακής Οργάνωσης Ρεθύμνου 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

φωτ

Σήμερα, 24 Αυγούστου συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ (ΚΑΛΥΒΑΣ).

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Δήμητρα

* * *

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ δύο φίλοι του ΚΚΕ (πατέρας και γιος) προσφέρουν 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του Μακρονησιώτη σ. ΝΙΚΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ο Μακρονησιώτης Β. Λ. του Θ. προσφέρει στην ΠΕΚΑΜ 50 ευρώ.

* * *

Οι σ. Αλμπερτ και Σουλτάνα Βέρνερ από τη Γερμανία που παραθέριζαν στην Ελλάδα (στις Καστανιές Κιλκίς - γενέτειρα της δεύτερης), πρόσφεραν 20 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού Αθήνας.

* * *

Στις 10 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας το παιδί μου, ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Ο πόνος αξεπέραστος. Η υπομονή απέραντη. Λείπεις σε μένα, στα παιδιά σου, στη γυναίκα σου, στ' αδέλφια σου.

Στη μνήμη σου προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, 50 ευρώ στο Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και 50 ευρώ στο ΕΣΥΝ.

Η μάνα σου

Νίτσα Παπανικολάου

* * *

φωτ

Την 1η Αυγούστου έπαψε να χτυπά η καρδιά του δικηγόρου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Τάκη).

Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Κούτσι (Κορφιώτισσα) του Νομού Κορινθίας. Σπούδασε δικηγόρος. Τα χρόνια της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής η οικογένεια του Τάκη πήρε ενεργό μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα στην περιοχή της Κορινθίας. Ο Τάκης δούλεψε ως διαφωτιστής και οργανωτικός γραμματέας στους τέως Δήμους Φενεού, Τρικάλων και Ευρετίνης του νομού.

ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Για τη συμμετοχή της οικογένειας Πανουτσόπουλου στον αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά του, μετά την απελευθέρωση διώχτηκε από τους παρακρατικούς και το ίδιο το κράτος της εποχής. Ο Τάκης συλλαμβάνεται και κλείνεται στις φυλακές Κορίνθου. Αργότερα μεταφέρεται στη Μακρόνησο, όπου υπέστη και αυτός όσα υπέστησαν οι χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης που πέρασαν από αυτό το κολαστήρι και που αποτελεί τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας και που ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε το θράσος να το ονομάσει «Νέο Παρθενώνα».

Οταν ο Τάκης αφέθηκε ελεύθερος από τη Μακρόνησο, μη μπορώντας να σταθεί στην περιφέρειά του λόγω της τρομοκρατίας, έρχεται στην Αθήνα και ασχολείται με τη δικηγορία για αρκετά χρόνια. Με κλονισμένη την υγεία του από τις ταλαιπωρίες συνταξιοδοτείται και ζει στο Ξυλόκαστρο με την αδελφή του Αντιγόνη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, και το γαμπρό του Θανάση Μαγγαφώση, αντιστασιακό.

Ο Τάκης ήταν ευθύς και πράος χαρακτήρας, δίκαιος και αποφασιστικός, δραστήριος ιδεολόγος και αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για ένα καλύτερο αύριο. Τον εκτιμούσαν όλοι όσοι τον γνώρισαν, οι συνάδελφοί του και συναγωνιστές στην Αθήνα και στο Ξυλόκαστρο, οι φίλοι του και οι γνωστοί του.

Προσφέρω 50 ευρώ στο Παράρτημα Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου) της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ο Τάκης ήταν μέλος, 15 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης, 15 ευρώ στην εφημερίδα «Φωνή της Αντίστασης» και 20 ευρώ στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη», στη μνήμη του Τάκη Πανουτσόπουλου, του πατέρα του Νικόλαου Πανουτσόπουλου, δάσκαλου, αντιστασιακού, της μάνας του, του αδελφού του Χαράλαμπου, επίσης δάσκαλου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου Μιχάλη, αντιστασιακού, και της συντρόφισσάς μου στη ζωή και στον αγώνα Φλώρας.

Κοιμήθηκε ήσυχα, αγαπημένοι μας συναγωνιστές. Εμείς σας υποσχόμαστε πως όσο θα χτυπά τούτη η καρδιά θα συνεχίζουμε το δύσκολο μα ωραίο εκείνον αγώνα που μαζί πορευτήκαμε, για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, για το σοσιαλισμό.

Φάνης Γεωργίου

Αντιστασιακός