ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005

Associated Press

Στις φλόγες το χωριό Αλμαλάγκουες, κοντά στην Κοΐμπρα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Η πύρινη κόλαση εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα στην Πορτογαλία, κατατρώγοντας χιλιάδες εκτάρια καθημερινά και αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, που χτες έφτασαν τους 15. Εντούτοις, πρόκειται για ένα ακόμη προαναγγελθέν έγκλημα.

Γιατί μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια χνάρια με τους προκατόχους τους, τους Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθεί την ίδια προβληματική δεξιά πολιτική όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνει την πύρινη λαίλαπα να κατατρώει τα εναπομείναντα δάση της Πορτογαλίας.

Μπορεί η σημερινή πύρινη κόλαση να είναι προϊόν εμπρησμού, εντούτοις μαίνεται τόσες εβδομάδες, έχοντας κατακάψει 100.000 εκτάρια γης μέσα σε μία εβδομάδα και η κυβέρνηση μέχρι το Σαββατοκύριακο απλώς καλλιεργούσε κλίμα ότι επρόκειτο για «αναπόφευκτο» γεγονός και διαβεβαίωνε συνάμα πως τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο και οι υποδομές ήταν επαρκείς... όπως αναφέρει η εφημερίδα «Avante», όργανο του ΚΚ Πορτογαλίας. Μόνο που ήδη έχουν καεί από την προηγούμενη εβδομάδα 100.000 εκτάρια, ενώ οι πυρκαγιές είναι ετήσιο «φαινόμενο» με το ρεκόρ να το κρατά το καλοκαίρι του 2003 όπου κάηκαν 420.000 εκτάρια γης.

Associated Press

Σεληνιακό τοπίο στην κεντρική Πορτογαλία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Αvante», εκτός της υποτίμησης της κατάστασης και της παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης όσον αφορά στις πραγματικές συνθήκες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ούτε η παρούσα κυβέρνηση όπως αντιστοίχως και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πράξει τίποτα για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και των ειδικών νόμων όπως προβλέπει η νομοθεσία για τη δασική πολιτική που ψηφίστηκε το 1996! Ακόμη και η επί εφ' όλης της ύλης συζήτηση το Μάρτη του 2003 κατέληξε στο κενό, καθώς ούτε και τότε ελήφθησαν αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα και η εφαρμογή αυτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης.

Στην ήδη ελλιπή και προβληματική πολιτική της Πορτογαλίας, να προστεθούν η πολιτική της ΕΕ και οι ντιρεκτίβες για την αγροτική και δασική πολιτική, καθώς οι κυβερνήσεις της χώρας, νυν και τέως, ακολουθώντας τες με απόλυτη υποταγή «έχουν αποκαλύψει το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΕ και όχι φυσικά του πορτογαλικού λαού» σημειώνει τέλος η «Αvante».

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, το ΚΚ Πορτογαλίας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάζει και θα ελέγχει τη λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη, την επαγρύπνηση, την καταστολή και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα το ΚΚΠ ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών που έχει επαναφέρει τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών ότι ο κυριότερος ένοχος για τις πυρκαγιές είναι η μικρή ιδιοκτησία γης και οι συνεχείς παραβάσεις των μικροϊδιοκτητών. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΠ, Αγκουστίνο Λόπες, τόνισε ότι η επαναφορά αυτής της θέσης εξυπηρετεί δύο κύριους πολιτικούς στόχους: 1) την αποενοχοποίηση της δεξιάς πολιτικής, Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών και 2) επιχειρεί να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει την ανάπτυξη διαδικασιών συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια.

Μαίνονται 11 μέτωπα ανεξέλεγκτα

Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου μαίνονται τουλάχιστον 11 πύρινα μέτωπα που έχουν προκαλέσει το θάνατο 15 ατόμων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Στην περισσότερο πληγείσα επαρχία της Κοΐμπρα τη Δευτέρα κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια και οι αρχές υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν από τις εστίες τους δεκάδες ανθρώπους. Οπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα «Jornal do Noticias», οι φλόγες έφτασαν στα όρια της Κοΐμπρα, της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Πορτογαλίας. Περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες και 600 στρατιώτες δίνουν μάχη με τις φλόγες, στις επαρχίες Κοΐμπρα, Σανταρέμ και Βιζέου της κεντρικής και βόρειας Πορτογαλίας.

Τα θύματα της πύρινης λαίλαπας ανήλθαν σε 15 καθώς στο χωριό Ουρέμ εντοπίστηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα, 88 ετών, απανθρακωμένη κοντά στο σπίτι της. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 10 πυροσβέστες.

Οι πορτογαλικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από κοινοτικές χώρες, πολλές από τις οποίες έστειλαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως η Ισπανία, με 2 αεροσκάφη, Γαλλία - 2 αεροσκάφη, Γερμανία - 3 ελικόπτερα «Πούμα», Ιταλία 1 αεροσκάφος και η Ολλανδία 2 ελικόπτερα.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ζόρζε Σαμπάιο, απηύθυνε έκκληση εθνικής ενότητας και ζήτησε από τους εργοδότες να δώσουν άδεια σε όσους εργαζόμενους είναι εθελοντές πυροσβέστες ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Διερχόμαστε πολύ σοβαρές στιγμές για την Πορτογαλία και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους πυροσβέστες» είπε ο Σαμπάιο.

Τέλος, ακόμη επτά φερόμενοι ως εμπρηστές συνελήφθησαν και ανακρίνονται, έγινε γνωστό από δυνάμεις ασφαλείας. Με τις τελευταίες αυτές συλλήψεις έφτασε στους 105 ο αριθμός των συλληφθέντων από την αρχή του χρόνου έως τώρα, ως υπόπτων για εμπρησμούς στην Πορτογαλία όπου οι πυρκαγιές έχουν ήδη κατακάψει 134 χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων.