ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μάχες μέσα στη Βαγδάτη

Κλιμακώνεται η ένταση με τους σουνίτες καθώς εντείνεται το αδιέξοδο για το «σχέδιο Συντάγματος»

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005

Associated Press

Από τις χτεσινές μάχες μέσα στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, σε σουνιτικές δυτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών. Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί, ήδη, από την περασμένη νύχτα, όταν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομές στις σουνιτικές συνοικίες της δυτικής Βαγδάτης με το πρόσχημα ότι «εκεί βρίσκουν καταφύγιο» πολλοί αντάρτες.

Με το πρώτο φως της μέρας η κατάσταση στις συνοικίες Αντλ, Γκαζαλίγια και κυρίως στη Χέι αλ Τζαμία, δίπλα στην Αμιρίγια, ήταν σχεδόν έκρυθμη. Μία επίθεση αυτοκτονίας κατά αστυνομικής φάλαγγας ακολουθήθηκε από βροχή ρουκετών και οβίδων με στόχο αστυνομικά τμήματα και φυλάκια της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πυρπολήθηκαν περισσότερα από 6 αστυνομικά αυτοκίνητα, ενώ μασκοφόροι αντάρτες ήταν ορατοί στους περισσότερους δρόμους.

Οι άνδρες της ιρακινής αστυνομίας έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών επί πολλές ώρες. Μάλιστα, όπως μετέδιδαν ανταποκριτές, οι μάχες συνεχίζονταν και μετά τη δύση του ηλίου. Με βάση έναν πρώτο συγκεντρωτικό απολογισμό των κατοχικών δυνάμεων (τόσο της επίθεσης αυτοκτονίας όσο και των συγκρούσεων), είχαν σκοτωθεί, μέχρι το απόγευμα, 15 άνθρωποι (οι 3 αστυνομικοί) και είχαν τραυματιστεί 59 (οι 30 αντάρτες, σύμφωνα πάντα με τους κατοχικούς).

Ταυτόχρονα, στη συνοικία Αντλ ένοπλοι επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Χάσεμ Ιμπραχίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 σωματοφύλακές του και να τραυματιστούν 5. Αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων εκτιμούσαν ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται κλιμάκωση του κύματος αντάρτικων επιθέσεων καθώς, όπως φαίνεται, το «σχέδιο Συντάγματος» που συζητιέται στη Βουλή θα εγκριθεί μόνο από σιίτες και Κούρδους.

Το ενδεχόμενο απόρριψης του «συνταγματικού σχεδίου» από τους σουνίτες μοιάζει ολοένα και πιθανότερο καθώς και χτες εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις επέμεναν ότι οι υπόλοιποι συνομιλητές τους δε δείχνουν καμία διάθεση να διευθετηθούν οι διαφωνίες. Παράλληλα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της σουνιτικής κοινότητας κατήγγειλαν ότι κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες εμποδίζουν τους σουνίτες στις επαρχίες τους να καταγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου (και προφανώς αρνητικής ψήφου) στο επικείμενο δημοψήφισμα για το «Σύνταγμα» στις 15 του Οκτώβρη.

Ενισχύσεις και διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωνε ότι «πιθανότατα θα αυξηθούν, προσωρινά τουλάχιστον, κατά 1.000-2.000 άνδρες τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ». Η δήλωση Ράμσφελντ γίνεται σε μια περίοδο που έχουν επανειλημμένως διαρρεύσει στον Τύπο σενάρια περί σημαντικής μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Ράμσφελντ δικαιολόγησε τα σχέδια αυτά υποστηρίζοντας ότι «αναμφιβόλως θα υπάρξει κλιμάκωση ενόψει της ψήφισης του νέου Συντάγματος από τους εχθρούς της δημοκρατίας στο Ιράκ». Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς όσων συγκρίνουν την κατάσταση στο Ιράκ με αυτήν στο Βιετνάμ, τονίζοντας ότι «η αντίσταση στο Ιράκ δεν είναι ενιαία, ούτε έχει ντόπιους ηγέτες, ούτε λαϊκή υποστήριξη».

Υπέρ της παράτασης της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ τάχθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε συγγενείς νεκρών στρατιωτών στο Αϊντάχο. Η ομιλία έγινε εν μέσω διαδηλώσεων φιλειρηνιστών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο Μπους, με αφορμή τη σταδιακή διόγκωση των φιλειρηνικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι «όλοι έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας και άποψης» αλλά ότι ο ίδιος διαφωνεί με όσους επιμένουν σε μια αποχώρηση που θα στοιχίσει τόσο στο Ιράκ όσο και στις ΗΠΑ.