Τα... ασφαληστρικά
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ φανερώνουν πολλές φορές και τις προθέσεις. Κι όταν ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι «η κυβέρνηση εγγυάται τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά...

* * *

Δε σας φαίνεται να λείπει το επίθετο «δημόσιος», όταν μιλάνε για το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης; Και λείπει, ακριβώς γιατί δεν τον θέλουν ή, ακόμη καλύτερα, επειδή θέλουν να τον εξαφανίσουν.

* * *

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις μερικοί μήνες έχουν περάσει από τότε που ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε ημερίδα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, υποσχόταν νέους επενδυτικούς δρόμους.

* * *

Είναι φανερό βέβαια από πού θα περάσουν οι «δρόμοι» αυτοί: Από την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προώθηση μοντέλων «εποπτείας» της ασφαλιστικής αγοράς από ...μια ακόμη ανεξάρτητη αρχή.

* * *

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα «μάσαγε» χτες στο μπρίφινγκ σχετικά με το αν η κυβέρνηση πρόκειται να πάρει πρόσθετα φορολογικά ή άλλα επιβαρυντικά μέτρα. Τακτική που καθόλου δε μας εκπλήσσει...

* * *

Βλέπετε, οι πολύμορφες παροχές της κυβέρνησης προς τους κάθε λογής μεγαλοπαράγοντες (αυτούς με τους οποίους η ΝΔ θα ερχόταν σε ρήξη, αν θυμάστε) συνεχίζονται, οπότε από κάπου πρέπει να «βγουν» τα κονδύλια.

* * *

Αλλωστε, το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων παραμένει σταθερό και αμετακίνητο. Εστω κι αν αυτό σημαίνει ότι λέξεις όπως «μισθός» ή «ασφαλιστικές εισφορές» πρέπει να αποτελέσουν μνήμες του ...αντιπαραγωγικού παρελθόντος.

* * *

Πάντως μέχρι στιγμής δυο ειδών επενδύσεις γίνονται (κι αυτές όχι σε σημαντικούς ρυθμούς): Αυτές με τις οποίες οι επιχειρηματίες παίρνουν στο τσάμπα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και οι ...άλλες οι «ευρωπαϊκές» όπου τα κονδύλια του ΚΠΣ καταλήγουν σε τσέπες και τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοσχημόνων.



Γρηγοριάδης Κώστας