Το σχολείο να δίνει βασική μόρφωση σε όλους

Ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2005

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων και τη συζήτηση που γίνεται για άλλη μια χρονιά για αυτούς που περνάνε και για αυτούς που δεν περνάνε στις σχολές, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι αυτό που δεν πρέπει να περάσει στις συνειδήσεις των μαθητών και των γονιών τους είναι «η αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ. Η πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, αυξάνει τη μορφωτική υποβάθμιση, που κάνει στόχο του σχολείου την καλή επίδοση στις εξετάσεις και μόνο.

Ο ρόλος όμως του σχολείου δεν είναι αυτός, είναι αυτοτελής. Να δίνει βασική μόρφωση σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ταξική τους καταγωγή και ανεξάρτητα από τι επάγγελμα θα επιλέξουν αργότερα. Να τους μαθαίνει πώς συνδυάζεται η θεωρία με την πράξη. Να αποκτούν τη γνώση μέσα από τη δική τους δημιουργική συμμετοχή. Να διαμορφώνει προσωπικότητες που θα χρησιμοποιούν τη γνώση τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και η επιλογή του επαγγέλματος να έρχεται μετά, αφού το σχολείο έχει αναπτύξει όλες τις δυνατότητες των παιδιών και την κριτική τους σκέψη. Μέχρι τότε όμως, μέχρι τα 18 δικαίωμα και υποχρέωση των νέων είναι να μορφώνονται και όχι να τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο κυνηγώντας τις βάσεις της επόμενης χρονιάς.

Και χρέος του κράτους είναι να το διασφαλίζει αυτό για όλους σε δημόσια και δωρεάν σχολεία», καταλήγει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.