ΓΑΛΛΙΑ
Ο εγκληματικός εφιάλτης επαναλαμβάνεται
Σάββατο 27 Αυγούστου 2005

Associated Press

Η πυρκαγιά σε εξέλιξη ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε κόλαση φωτιάς μετατράπηκε επταώροφο κτίριο στη γαλλική πρωτεύουσα, που χρησιμοποιούνταν ως κατάλυμα για μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι 14 ήταν μικρά παιδιά, ενώ στους ενήλικες συμπεριλαμβάνεται και μία έγκυος. Τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από το κλιμακοστάσιο του 3ου ορόφου και επεκτάθηκε τάχιστα. Οι περισσότεροι από 210 πυροσβέστες που έσπευσαν με 50 οχήματα χρειάστηκαν παραπάνω από 3 ώρες για να τη σβήσουν. Στο κτίριο, που βρίσκεται στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, διέμεναν 130 μετανάστες, και από αυτούς τα 100 ήταν παιδιά. Τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η εταιρεία «France - Euro Habitat» με την οποία συνεργάζεται η ανθρωπιστική οργάνωση Emmaus.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί και οι γαλλικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Οπως μάλιστα βεβαίωναν διασωθέντες ένοικοι αλλά και γείτονες, το κτίριο ήταν σε τόσο κακή κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών τόσο άθλιες (π.χ. αρουραίοι κυκλοφορούσαν παντού), που και από βραχυκύκλωμα να ξεκίνησε η πυρκαγιά εξαιτίας των ημικατεστραμμένων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης. Πόσο μάλλον που το κτίριο φέρεται να μην είχε έξοδο κινδύνου.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, μετέβη στο σημείο της τραγωδίας, όπου μοίρασε υποσχέσεις για «σε βάθος» έρευνα. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που μίλησε για «πανεθνικό πένθος». Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις γαλλικές αρχές για αναλγησία απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα και για ελλιπή μέτρα φιλοξενίας όσων φθάνουν στη Γαλλία αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Είναι η δεύτερη πολύνεκρη πυρκαγιά που ξεσπά σε τέτοιου είδους κτίριο τους τελευταίους μήνες. Τον Απρίλη 24 άνθρωποι, και πάλι Αφρικανοί μετανάστες και κυρίως παιδιά, πέθαναν από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο «Παρίσι». Θύματα της χτεσινής τραγωδίας ήταν, κυρίως, μετανάστες από το Μάλι, την Γκάμπια, τη Σενεγάλη και την Ακτή του Ελεφαντοστού.