ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
«Λευκά βιβλία» - ριψοκίνδυνες πτήσεις

Εταιρίες αποκρύπτουν τις βλάβες για να μην καθηλώνουν τα αεροπλάνα τους!

Κυριακή 28 Αυγούστου 2005

Eurokinissi

Οσο περνούν οι μέρες από το τραγικό δυστύχημα, οι συγγενείς των θυμάτων βλέπουν όλο και πιο καθαρά τον ένοχο...
Σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας λειτουργούν οι αεροπορικές εταιρίες μετά την «απελευθέρωση» των αερομεταφορών και την καθιέρωση της επιχειρηματικής ζούγκλας στο χώρο. Τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τον καταιγισμό των αυθαιρεσιών των εταιριών αλλά και τη συνειδητή απαξίωση της ασφάλειας των πτήσεων στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΕΠΤΑΟΑ) Κλεάνθης Τρατράς, «αεροπορικές εταιρίες κάνουν αρκετούς μήνες να εμφανίσουν βλάβη στα βιβλία που είναι υποχρεωμένες να τηρούν για τα αεροσκάφη τους βάσει των διεθνών κανονισμών ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζουν κάπου κάπου βλάβες αλλά πάντα στην τελευταία πτήση της μέρας»!

Οπως όμως εξηγεί ο Κλ. Τρατράς, «δεν υπάρχει - τεχνικά - αεροπλάνο που να μην εμφανίζει βλάβες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά των κατασκευαστριών εταιριών κάθε πέντε πτήσεις μεσαίων αποστάσεων ή περίπου κάθε 10,5 ώρες πτήσης, εμφανίζεται κάποια βλάβη σε ένα από τα τρία επίπεδα βλαβών».

Σημειώνουμε ότι στο πρώτο και στο δεύτερο επίπεδο (π.χ. χτύπημα σε παράθυρο, χαλασμένο κάθισμα, μερική βλάβη σε σύστημα που υποστηρίζεται από άλλα δύο) δεν επηρεάζεται η πτήση. Το δρομολόγιο εκτελείται και η βλάβη αποκαθίσταται μόλις προσγειωθεί το αεροπλάνο. Στο τρίτο επίπεδο (π.χ. βλάβη σε υδραυλικό σύστημα ή ηλεκτρική γεννήτρια) το αεροπλάνο καθηλώνεται στο έδαφος.

Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν αεροπορικές εταιρίες που για μήνες εμφανίζουν «λευκά βιβλία», δηλαδή χωρίς την παραμικρή καταγραμμένη βλάβη ή απλά άλλες που εμφανίζουν κάπου κάπου «αθώες» βλάβες πρώτου επιπέδου, εύκολα καταλήγει στο εύλογο συμπέρασμα ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των «ελεύθερων ουρανών», επιτρέπει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, στο κυνήγι του κέρδους!

Σοβαρές καταγγελίες

Eurokinissi

Αεροσκάφη που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή εξαιτίας της πολιτικής της «απελευθέρωσης»...
Στο μεταξύ, βαρύτατες και τεκμηριωμένες με στοιχεία καταγγελίες για τη δραστική υποβάθμιση του τομέα ασφάλειας πτήσεων και στην Ελλάδα, ως επακόλουθο των ξέφρενων ιδιωτικοποιήσεων στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, διατυπώνουν τόσο οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές των εργαζομένων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν διατυπωθεί μάλιστα και εγγράφως, τόσο στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις εισαγγελικές αρχές:

Ολα τα παραπάνω, υπαγορεύονται από σωρεία οδηγιών που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε εφαρμογή της πολιτικής των «Ελεύθερων Ουρανών». Μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της ασφάλειας των πτήσεων και των επιβατών, με κυρίαρχο και αποκλειστικό στόχο το κέρδος.

Αγνοούν προκλητικά τις προειδοποιήσεις

Σημειώνεται ότι για τις επικίνδυνες «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των πτήσεων, που γίνονται όλο και πιο πολλές τα τελευταία χρόνια, έχουν εκπέμψει «σήμα κινδύνου» οι εργαζόμενοι σε ΥΠΑ και ΟΑ. Πρόσφατα μάλιστα (στις 16 Μάη 2005), κοινοποίησαν εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη και ένα μήνα αργότερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν «σειρά παρανόμων και δολίων μεθοδεύσεων», με την υπογράμμιση ότι αυτό το καθεστώς μπορεί να έχει «τραγικά αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων».

Η κυβέρνηση και η ΥΠΑ αγνοούν προκλητικά το «SOS» των εργαζομένων, ακόμα και σήμερα που είναι νωπές οι μνήμες του πολύνεκρου αεροπορικού εγκλήματος στο Γραμματικό, ενώ εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες έθεσε στο αρχείο βαρύτατες καταγγελίες, που αφορούν στην ασφάλεια πτήσεων και επιβατών...


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ