ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Διαρκής ο αγώνας ενάντια στο ωράριο

Σε πλατιά σύσκεψη, τα ταξικά σωματεία καθόρισαν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005

Θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, με τις οποίες δόθηκε μια πρώτη απάντηση στο ωράριο των πολυεθνικών
Στο αποφασιστικό δυνάμωμα της κοινής δράσης, των παρεμβάσεων σε όλους τους χώρους δουλιάς, με στόχο τη μαζικοποίηση των σωματείων, τη συσπείρωση γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και την κατάργηση στην πράξη των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατέληξε η προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη συμμετοχή σωματείων και επιτροπών αγώνα εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα σωματεία: Εργαζομένων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία», «Κωνσταντακάτος», Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, «Πράκτικερ Ελλάς» και η Επιτροπή Αγώνα στα «Αλιμέντα Νόβα».

Θέμα της σύσκεψης ήταν η απάντηση στο νέο νόμο που διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ και αποτελεί συνέχεια της υπουργικής απόφασης του ΠΑΣΟΚ του 1997. Ενας νόμος, που στοχεύει να αυξήσει τα ήδη τεράστια κέρδη του κεφαλαίου, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πρώτη εκτίμηση των συνδικαλιστών ήταν ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις απειλές που εκτόξευσε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την τρομοκρατία των εργοδοτών, έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση με παρεμβάσεις στους χώρους δουλιάς.

Με κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία καταγγέλλουν τις προκλητικές και ψευδείς, όπως χαρακτηρίζουν, δηλώσεις της ΝΔ ότι με τη μεγαλύτερη διεύρυνση του ωραρίου θα μειωθεί η ανεργία και θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής. «Από την εποχή - υπογραμμίζουν - που απελευθερώθηκε το ωράριο εργασίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα, έχουμε έκρηξη της ανεργίας και επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης». Η διεύρυνση του ωραρίου, επισημαίνεται, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και καταργεί τον ελεύθερο χρόνο, την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτ. Παρέμβαση») στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συμφωνούν με αυτήν την πολιτική.

Καλούν τους εργαζόμενους σε πάλη για να κατακτήσουν στην πράξη: Ενιαίο και συνεχές ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.