ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Πάνω από ένα ευρώ η αμόλυβδη!
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που εκτινάχτηκε την προηγούμενη βδομάδα για να γενικευτεί σε πάνω από ένα ευρώ το λίτρο!!! Η κυβέρνηση επιμένει ωστόσο στην προσπάθειά της να πείσει τους καταναλωτές ότι πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι αφού δεν είναι χειρότερα τα πράγματα και δεν είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αυξήσεις! Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, την Παρασκευή 2 του Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στα 1,015 ευρώ. Δηλαδή, συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της 26ης του Αυγούστου, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατέγραψε αύξηση 4%.

Προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το σπάσιμο του «ψυχολογικού» φράγματος του 1 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης επιστράτευσε αυτή τη φορά και στοιχεία για τη διεθνή τιμή της βενζίνης, η οποία στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 18,42%! Αυτό που δεν ομολογεί όμως είναι ότι διεθνώς οι εταιρίες εξόρυξης, διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους αυτή την περίοδο των διαρκών ανατιμήσεων. Το ίδιο συμβαίνει για τις εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα και επομένως είναι ξεκάθαρο ότι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι ακόμη μικρότερες, εξασφαλίζοντας παρ' όλα αυτά σημαντικά κέρδη για τις εταιρίες.

Προφανώς θεωρεί «λεπτομέρειες» αυτά τα γεγονότα και συνεχίζει να αυξάνει με τριψήφια νούμερα τις τιμές ενδεχομένως διεκδικώντας και εύσημα για την πολιτική της.