ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

Κάποιοι από τους τυχερούς που επέζησαν μετά την πτώση του «Μπόινγκ» σε κατοικημένη περιοχή
ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΕΝΤΑΝ.--

Η έκτη διεθνώς από την 1η Αυγούστου πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε χτες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, Μεντάν, με 147 θύματα...

Ολα άρχισαν ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του «Μπόινγκ 737-200» της εταιρίας «Μάνταλα» (ιδιοκτησίας του ινδονησιακού στρατού) πρόκειται για μια εταιρία από τις λεγόμενες «χαμηλού κόστους» που κόβουν φυσικά και από τη συντήρηση και την ασφάλεια πτήσεων αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροσκάφος άρχισε να τρέμει υπερβολικά και προτού καν φθάσει σε ύψος άνω των 100 μέτρων, έγειρε δεξιά και βούτηξε σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της πόλης για να τυλιχτεί στις φλόγες, συμπαρασύροντας στο θάνατο όχι μόνον πολλούς από τους 117 επιβαίνοντες αλλά και δεκάδες οδηγούς και επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτων του αυτοκινητοδρόμου! Αν και ελάχιστοι πρόλαβαν να αντιδράσουν μέσα στην κόλαση της φωτιάς, 16 από τους επιβάτες (ανάμεσά τους και ένα 18μηνο αγοράκι) επέζησαν της συντριβής του αεροσκάφους ηλικίας περίπου 25 ετών που είχε περάσει πλήρη έλεγχο και σέρβις τον περασμένο Ιούνη.

Οι ινδονησιακές αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν την παραμικρή εκτίμηση για τις αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους, που είναι το έκτο συμβάν διεθνώς από την 1η Αυγούστου, μετά το Περού, τη Βενεζουέλα, την Ελλάδα, τον Καναδά και την Τυνησία, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 334 άνθρωποι...

Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης Μεντάν εδώ και χρόνια διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως το πολυσύχναστο αεροδρόμιο ήταν κτισμένο μέσα σε πυκνοκατοικημένη ζώνη... Ο δε Ινδονήσιος υπουργός Μεταφορών Ατα Ραντζάσα χαρακτήρισε το συμβάν «μεγάλη τραγωδία», υποσχόμενος πως το αεροδρόμιο Πολόνια της πόλης Μεντάν θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή και πως τελικά η διαδικασία θα αρχίσει πριν το τέλος τρέχοντος έτους.

Ερευνα για τις συνθήκες και αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους διέταξε ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.