«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Ανάπτυξη προς όφελος του λαού

Σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ΔΕΘ, η παράταξη παρουσίασε τις θέσεις της για την ανάπτυξη στην περιοχή

Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005

Motion Team

Το προεδρείο της συνέντευξης
«Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών και ανθρώπινων δυνατοτήτων, στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, στην ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού και των υπηρεσιών». Τα παραπάνω σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αναμένονται. Ξεκαθάρισε όμως πως «για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές πολιτικές, θα πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να καταδικαστούν στις επερχόμενες εκλογές οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Αγ. Σαχίνης, Γ. Μπουτάρης και η Χ. Γιαταγάνα, αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, η Υποθαλάσσια, το αεροδρόμιο, η έκτη προβλήτα του ΟΛΘ και πρόσφατα το Δημαρχείο που βρίσκονται στη διαδικασία των προσωρινών αναδόχων. Οπως σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης, είναι έργα αναγκαία που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μια 20ετία. Προέβλεψε όμως πως όταν κάποτε θα γίνουν, θα είναι ξεπερασμένα. Κυρίως προειδοποίησε πως με τον τρόπο που θα γίνουν (παραχώρηση στους εργολάβους για εκμετάλλευση πάνω από 30 χρόνια, επιβολή διοδίων κλπ.), ο λαός θα πληρώσει διπλά και τριπλά για την υλοποίησή τους και ο μόνος κερδισμένος θα είναι το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης, ξεκαθάρισαν πως το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης εξαρτάται από την παραγωγική της βάση. Και αυτή όπως ανέφεραν, «βρίσκεται σε αποσάθρωση», αφού μέρα με τη μέρα η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των σχεδιασμών της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μετατρέπεται σε πόλη παροχής φθηνών υπηρεσιών. Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 17%, η αγροτιά ξεκληρίζεται και μεγαλώνει τις στρατιές των ανέργων. Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και το λιανικό εμπόριο συγκεντρώνεται στα χέρια των πολυεθνικών και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.

«Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε επί 10ετίες από πρόσωπα και παρατάξεις κομμάτων που συνεργάστηκαν αρμονικά σε Βουλή, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, συναποφασίζοντας και υλοποιώντας αντιλαϊκές επιλογές», είπε ο Αγ. Σαχίνης.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της παράταξης για την ανάπτυξη, πέρα από την ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων έργων, επικέντρωσε:

- Στην ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών ώστε να στηριχτούν οι παραδοσιακοί κλάδοι (ύφασμα, ξύλο, δέρμα, μέταλλο) που αφανίζονται και οξύνουν ακόμη περισσότερο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

- Στη στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της μικρομεσαίας επιχείρησης και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που αφανίζονται. Π.χ. τα Λαδάδικα και η Ανω Πόλη αντί για απέραντα ουζάδικα και καφενεία, να γίνουν χώροι στέγασης των παραδοσιακών επαγγελμάτων που εξαφανίζονται (χαλκωματάδες, αργυροχρυσοχόοι, ξυλογλύπτες) με στόχο την παραγωγική και αναπτυξιακή τους ύπαρξη.

- Στην ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης με βάση τις ανάγκες της πόλης και της χώρας και όχι τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.