ΕΕΔΔΑ
Να απελευθερωθεί Κολομβιανός αγωνιστής

Επιστολή της οργάνωσης στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, να αφήσει ελεύθερο εκπρόσωπο του κολομβιανού αντάρτικου που έχει συλλάβει

Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

O επαναστατικός λαϊκός στρατός της Κολομβίας (FARC) συνεχίζει τον αγώνα
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), διαμαρτυρόμενη για την πρόσφατη σύλληψη του εκπροσώπου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), ιερωμένου Ολιβέριο Μεδίνα ή Φρανσίσκο Καδένα Κογιάσος, από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας και την Ιντερπόλ, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας. Σ' αυτήν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του λαϊκού αγωνιστή και καλεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή, που απευθύνεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, αναφέρει:

«Οπως ενημερωθήκαμε, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας και η Ιντερπόλ συνέλαβε στο Σάο Πάολο στις 24 Αυγούστου τον Κολομβιανό ιερωμένο Ολιβέριο Μεδίνα ή Φρανσίσκο Καδένα Κογιάσος. Δεν είναι η πρώτη φορά, που συλλαμβάνεται ο εκπρόσωπος της κολομβιανής αντάρτικης οργάνωσης FARC - EP στη Βραζιλία, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της Κολομβίας εξέφρασαν ήδη την πρόθεσή τους να ζητήσουν την έκδοσή του στην Κολομβία. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας στις ΗΠΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση της Κολομβίας, του Αλβάρο Ουρίμπε Βέλες, δεξί χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα σχέδιά της ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, έχει βαθύνει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που ζει η Κολομβία και που οδήγησε στην ένοπλη σύγκρουση, που μαίνεται εδώ και πάνω από 40 χρόνια στη χώρα. Καταδιώκει κάθε είδους αντιπολίτευση, κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι βοηθάνε το αντάρτικο, στηρίζει και διαπραγματεύεται τη νομιμοποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων, τρομοκρατεί συνδικαλιστές, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες και παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Τους τελευταίους μήνες έχει εκδώσει δύο μαχητές των FARC - EP στις ΗΠΑ, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».

Και η επιστολή καταλήγει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας την άμεση απελευθέρωση του Ολιβέριο Μεδίνα και την καλούμε να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των κρατουμένων από τις FARC - EP και των πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές της Κολομβίας».