«Θεοδωράκεια» σε Χίο και Τσεσμέ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005

Ο Μίκης με τον Τούρκο συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί
Η πολυπληθέστερη μέχρι τώρα συνάντηση μεταξύ κατοίκων της Χίου και του Τσεσμέ έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο αμφιθέατρο (χωρητικότητας 5.000 θέσεων) του «Σπιτιού Πολιτισμού» του Δήμου Τσεσμέ, όπου δόθηκε η εναρκτήρια - δωρεάν - συναυλία των εκδηλώσεων «Θεοδωράκεια - Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου», που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Χίου και Τσεσμέ, με την ευκαιρία των 80 χρόνων του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε χιλιοτραγουδισμένα από το λαό μας τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη - κάποια είναι γνωστά και στον τουρκικό λαό - και το δεύτερο μέρος δημοφιλή τραγούδια του Ζουλφού Λιβανελί, ερμηνευμένα από τον ίδιο, την ορχήστρα του και δύο τραγουδίστριες.

Ο λαός του Τσεσμέ και άλλων γειτονικών πόλεων κατέκλυσε το αμφιθέατρο και κρατώντας σημαιούλες ελληνικές και τουρκικές, με θερμά χειροκροτήματα και επιφωνήματα εξέφρασε την απόλαυση που του πρόσφεραν τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, εκτελεσμένα από τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνευμένα από τους Γιώργο Θεοδωράκη, «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκο Κουρουπάκη, Δημήτρη Υφαντή), Μαρία Δημητριάδη, Νένα Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση. Με την ίδια θέρμη υποδέχτηκε το ακροατήριο και τα τραγούδια του Λιβανελί.

Η χτεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Χίο, παρουσία 200 και πλέον κατοίκων του Τσεσμέ. Περιλάμβανε εγκαίνια έκθεσης Τούρκων ζωγράφων στη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Κουγιουμουτζάκη με θέμα «Μίκης Θεοδωράκης: Μια φωνή από το μέλλον» και προβολή 30΄ ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λογοθέτη, για τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Το βράδυ ακολούθησε συναυλία του Λιβανελί στο αμφιθέατρο του Δήμου Χίου, το οποίο επονομάστηκε «Μίκης Θεοδωράκης».