Η «νοσταλγία» του Μπάρι Λίντον
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005

Απ' την ταινία «Μπάρι Λίντον» του Στ. Κιούμπρικ
Ενα κλασικό, αριστοτεχνικό έπος, την κλασική νουβέλα του Ουίλιαμ Θάκερι, που υπογράφει ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Μπάρι Λίντον», θα μεταδώσει απόψε ο Alpha, στις 01.15. Η ταινία μάς μεταφέρει στο 18ο αιώνα και σκιαγραφεί το ψυχολογικό πορτρέτο του Μπάρι Λίντον, ενός Ιρλανδού καιροσκόπου, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ένταξή του στους κόλπους της αγγλικής αριστοκρατίας.

Ο νεαρός Ρέντμοντ Μπάρι εγκαταλείπει τη γενέτειρά του για να κυνηγήσει την τύχη του, αφού πρώτα σκοτώνει έναν Αγγλο αξιωματικό σε μονομαχία. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Μπάρι καταλήγει στρατιώτης στον πρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου, και φιλοδοξώντας να ενταχθεί στους κόλπους των ευγενών, ο Μπάρι γνωρίζει τη γοητευτική Λαίδη Λίντον και την παντρεύεται αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της... Ενας γνήσιος αντιήρωας, γόνος μιας κοινωνίας, όπου οι ηθικές αρχές δεν είναι καλύτερες από τις δικές του. Με βάση αυτό το μηδενιστικό σκεπτικό, ο Κιούμπρικ δημιουργεί ένα από τα λαμπρότερα έπη στην ιστορία της Εβδομης Τέχνης. Ο παραλογισμός του πολέμου, η υπερβολή του πάθους, η φιλοδοξία και ο οπορτουνισμός αποκαλύπτουν τα διαχρονικά προσωπεία τους. Παίζουν: Ράιαν Ο' Νιλ, Μαρίζα Μπέρενσον, Πάτρικ Μαγκί.

To ποιητικό δράμα του Αντρέι Ταρκόφσκι, η «Νοσταλγία», θα προβληθεί από τη Βουλή - Τηλεόραση. Ο Ρώσος συγγραφέας Γκορσιάκοφ θέλει να γράψει ένα βιβλίο για ένα Ρώσο συνθέτη του 18ου αιώνα, που έζησε στην Ιταλία και επέστρεψε στην πατρίδα του μόνο για να πεθάνει. Ψάχνει με τη συμπαράσταση μιας μεταφράστριας, της Εουτζένια, αλλά απογοητεύεται συνεχώς. Η έρευνα αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με τα προσωπικά του προβλήματα αλλά και με τα προβλήματα της κοινωνίας γύρω του. Συγχρόνως συναντά έναν τρελό, τον Ντομένικο, που κηρύσσει την ειρήνη και την αγωνία για την αναζήτηση της ψυχής. Παίζουν: Ολεγκ Γιανκόφσκι, Ντομιτσιάνα Τζιορντάνο, Ερλαντ Γιόζεφσον, Ντέλια Μποκάρντο (Βουλή - Τηλεόραση, 22.00).

Το ψυχολογικό δράμα του Ακίρα Κουροσάβα «Ο ηλίθιος» θα μεταδώσει η ΕΤ-1.

Ο καλός και εσωστρεφής Καμέντα αδιαφορεί για τα πλούτη και αφιερώνεται στην αγάπη του προς τον πλησίον. Είναι ερωτευμένος με την ωραία Ταέκο, γυναίκα ελαφρών ηθών. Γύρω του οι άνθρωποι τυφλώνονται από τα πάθη τους. Η Αγιάκο, άπληστη εξαδέλφη του Καμέντα, που ο πατέρας της, Ονο, διαχειρίστηκε ληστρικά την περιουσία του. Ο Τοχάτα, ο «προστάτης» της Ταέκο, που θέλει να την ξεφορτωθεί. Ο Καγιάμα, που εγκαταλείπει την Αγιάκο, για να παντρευτεί τα 600.000 γιέν, «προίκα» της Ταέκο από τον Τοχάτα. Τέλος, ο Ακάμα, ο παθιασμένος φίλος του Καμέντα, που πλειοδοτεί για να αποκτήσει την Ταέκο...

Ο Κουροσάβα διασκευάζει ελεύθερα και τολμηρά τον Ντοστογιέφσκι. Τον μεταφέρει στη σύγχρονή του Ιαπωνία, αλλά μένει πιστός και δημιουργικός στη βαθιά ουσία του αριστουργήματος της ρωσικής πεζογραφίας. Το χρήμα είναι ο κινητήριος μοχλός του κακού, εδραιώνοντας έτσι με κοινωνικά δεδομένα τις τυφλές καταστροφικές δυνάμεις και αντιπαρατάσσοντας τη λάμψη της αγάπης και της ευαισθησίας που εκπέμπει ο «ηλίθιος». Παίζουν: Μαζαγιούκι Μόρι, Τοσίρο Μιφούνε, Σετσούκο Χάρα, Τακάσι Σιμούρα (ΕΤ-1, 24.00).