ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Ορκος συνέχισης του αγώνα!
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005

Αποψη από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στον Ολυμπο
Κυριακή, 4 του Σεπτέμβρη 2005. Ο Ξερόλακκας Καρυάς Ολύμπου υποδέχεται πλήθος κόσμου, για να τιμηθεί η 63η επέτειος της 1ης Συνδιάσκεψης ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ. Είναι όλοι εκεί. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εργαζόμενοι, νέοι και πολλοί άλλοι, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ Λάρισας και του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ, δίνουν το «παρών» τους στην αγωνιστική εκδήλωση, που είναι αντάξια της σημασίας των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν. Η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση είναι και μια έμπρακτη απάντηση στις ελεεινές μεθοδεύσεις, στις βρισιές, στις απειλές και στο χυδαίο αντικομμουνισμό, που εξαπέλυσε ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος Καρυάς εναντίον της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, αλλά και σε όσους επιδιώκουν να τη μετατρέψουν σε ένα είδος μουσείου, όπου θα τελούν μνημόσυνα υπέρ των πεσόντων, αλλοιώνοντας το πραγματικό νόημα και τα μηνύματά της.

Ηταν Αύγουστος του 1942, όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από τον Ξερόλακκα, στην τοποθεσία «Μπεχτέτσι», πραγματοποιήθηκε η 1η Συνδιάσκεψη των ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και έγινε η ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του Ανω και Κάτω Ολύμπου και του Κισάβου. Η ορκωμοσία των πρωτοπαλίκαρων του ΕΛΑΣ σήμανε ουσιαστικά και την έναρξη του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην περιοχή Ολύμπου και Κισάβου.

Ασβεστα κι επίκαιρα μηνύματα

Εξήντα τρία χρόνια μετά, τα μηνύματα της συνδιάσκεψης παραμένουν άσβεστα και επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, είπε στην ομιλία του ο Τ. Καλόγηρος, πρόεδρος της ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, και τόνισε: «Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Αυτό το χιλιοκατατρεγμένο, αλλά τιμημένο Κόμμα, το ΚΚΕ, υπήρξε ο εμπνευστής, ο κύριος αιμοδότης και καθοδηγητής του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και των άλλων οργανώσεών του, οι οποίες συσπείρωσαν στις γραμμές τους εκατομμύρια Ελληνες και Ελληνίδες».

Και υπογράμμισε: «Εμείς παλεύουμε σήμερα για τη δημιουργία του νέου ΕΑΜ, του λαϊκού μετώπου πάλης, που θα ενώσει, όπως και στην Κατοχή, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό για τα δίκαια του εργαζόμενου λαού, για την ανεξαρτησία της χώρας, ενάντια στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Το λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο Β. Φυτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, για να υπογραμμίσει: «Εμείς ξέρουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας, όχι με προσευχές και με παρακλήσεις, αλλά με τα τραγούδια του αγώνα μας και με την επανάληψη, κάθε φορά, του όρκου μας να συνεχίσουμε αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, της παγκόσμιας ειρήνης και του σοσιαλισμού, ιδανικά για τα οποία κι εκείνοι αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους.

Τους ήρωες και τους μάρτυρες του αγώνα μας εμείς, οι επιζώντες σύντροφοί τους και όλοι οι τίμιοι Ελληνες, δημοκράτες και πατριώτες, τους κατατάξαμε στο πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων του λαού μας. Κι έτσι θα τους τιμούμε πάντα, χωρίς την παρουσία των προσκυνητών, των επίορκων και των λιποτακτών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πολυμελείς αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γ. Χώτο και Τ. Τσιαπλέ, του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, οι δήμαρχοι Σαρανταπόρου Χ. Λιάπης και Νέσσωνος Ν. Γερογιάννης, εκπρόσωποι των Δήμων Γιάννουλης και Αμπελώνα και πολλοί άλλοι.