Εντείνουμε τους ταξικούς αγώνες με όπλο το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε χτες την Πλατφόρμα Διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το 2006

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005

Motion Team

Με τον πήχη να παραμένει αταλάντευτα στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και με στόχο τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να δώσουν ώθηση στην ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, την Πλατφόρμα Διεκδικήσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το 2006. Στο εισηγητικό της κείμενο, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη από τον Γιώργο Μαυρίκο, η Εκτελεστική Γραμματεία επισημαίνει:

«Ο απολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι αντιλαϊκός, όπως ήταν και την περσινή χρονιά, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους οξύνει τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση των ιδίων χειροτερεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα που σημαδεύεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτές είναι οι πηγές των προβλημάτων».

Οξύνονται τα προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα

Απαριθμώντας τα αντιλαϊκά «κατορθώματα» του δικομματισμού, η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνει:

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια τώρα, αλλά το κατώτερο μεροκάματο και ο κατώτερος μισθός παρέμειναν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 26,4 ευρώ και 591 ευρώ, μεικτά. Την ίδια στιγμή:

Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ - τονίζεται στην εισήγηση - προβλέπουν νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα των επενδύσεων, της ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μύθος έχει καταρριφθεί, η ανάπτυξη της οικονομίας προχώρησε με υψηλούς ρυθμούς. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα συμφέροντα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, μεταφορές κ.ά.) είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο το κέρδος, την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και λαϊκών αναγκών οξύνει τα προβλήματα των εργατικών οικογενειών, αποτελεί μεγάλη απειλή για την ασφάλεια, την Υγεία και τη ζωή τους, είναι πίσω από τα εγκλήματα π.χ. της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρίας "Ηλιος", το ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα", τα διατροφικά σκάνδαλα, τα εργατικά ατυχήματα, τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την αντοχή της οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα είναι η άλλη όψη της πολιτικής που αυξάνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα κέρδη των "Ελληνικών Πετρελαίων" (βλέπε Λάτσης) αυξήθηκαν το Α΄ εξάμηνο του 2005 κατά 78%. Τα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών αυξήθηκαν το 2004 κατά 12% και των ΕΠΕ κατά 19,4% - πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών καλπάζουν.

Τα αντεργατικά μέτρα είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αποτελούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μάαστριχτ, Λισαβόνα). Πάνω σ' αυτές τις ράγες θα βαδίσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου το επόμενο διάστημα.

Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά βελτίωση της κατάστασης από την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, κανένα ουσιαστικό φιλολαϊκό βήμα δε θα γίνει, όσο η χώρα μας θα είναι μπλεγμένη στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να απομακρυνθούν από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης παντού, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Τα "κατορθώματα" της ΝΔ τα χειροκροτεί η ολιγαρχία του πλούτου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στηρίζει στην ουσία τις αντιδραστικές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προσπαθώντας όμως να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων. Να ψαρεύει στα θολά νερά».

Μαζί με το ΠΑΜΕ!

«Στη χρονιά που πέρασε - τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία - το ΠΑΜΕ, τα στελέχη, τα συνδικάτα του, οι φίλοι του και άλλοι απλοί άνθρωποι προσπαθούμε με τις θέσεις και τη δράση μας να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη που πάνω του να σπάνε τα αντεργατικά κύματα που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις των ευρωμονόδρομων. Να δυναμώνουν τα συνδικάτα και να αυξάνεται η συμμετοχή νέων εργαζομένων.

Μέσα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις, παραστάσεις, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις. Συγκρουστήκαμε με τους μηχανισμούς κρατικής βίας και τα όργανα της εργοδοσίας. Αναπτύξαμε την παρουσία των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη και πολλαπλασιάσαμε τις πρωτοβουλίες μας σε παγκόσμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το ΠΑΜΕ απ' την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1999 ως σήμερα έχει θεωρήσει την αγωνιστική του ταυτότητα σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες. Εχει δείξει ότι έχει τα φόντα να γίνει πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Ας στρατευτούμε λοιπόν όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ, που συγκρούεται μαχητικά με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνει καθημερινά τη μάχη με απεργιακούς αγώνες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, προσπαθεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, ικανό να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Για την εξουσία της εργατικής τάξης

«Σήμερα - καταλήγει η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας - ακόμα περισσότερο από χτες, η καθημερινή πάλη συνδέεται με την αναγκαιότητα της συγκέντρωσης δυνάμεων απέναντι στον αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα που θα διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Γιατί, μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, μόνο όταν η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, μόνο όταν τα βασικά μέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται γίνει κτήμα, περιουσία των ανθρώπων του μόχθου, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».