ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Σε ξέφρενη πορεία ανόδου

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κερδοφορία που εμφανίζουν στο α΄ εξάμηνο του 2005 οι «εισηγμένες» επιχειρήσεις. Προκλητική άνθηση της κερδοφορίας, που ξεπερνά ακόμη και το 1.000%

Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005

Αστρονομικά κέρδη, μεγαλύτερα ακόμη και από τις αρχικές ελπίδες που έτρεφαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, καταγράφουν φέτος οι εξαμηνιαίοι ισολογισμοί «εισηγμένων» στη Σοφοκλέους μεγάλων Ανωνύμων Εταιριών. Το γεγονός αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση με τις πλάτες της ...αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να φορτώσει και νέα φορολογικά βάρη, σε συνέχεια του «εαρινού πακέτου» με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Είναι φανερό ότι η λεγόμενη «δημοσιονομική στενότητα», τα «ελλείμματα» και οι άλλες πομφόλυγες που επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνώντες είναι το σαθρό άλλοθι πάνω στο οποίο χτίζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα και τα κέρδη των «εισηγμένων» στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων, οι οποίες με την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης καταφέρνουν να βάλουν στο χέρι ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Τα ...«επιτεύγματά» τους για το α΄ εξάμηνο του 2005 - όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους - αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της πλουτοκρατίας, η οικονομία αντέχει. Οι πρωθυπουργικές και άλλες εξαγγελίες στο μοτίβο των «ελλειμμάτων» και άλλων «προβλημάτων» της οικονομίας κανένα δεν πρέπει να ξεγελούν. Ο παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών τάξεων.

Τα προνόμια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων αποτελούν πρόκληση: Τα καθαρά κέρδη για 70 εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους στο α΄ εξάμηνο του 2005 εμφανίζουν μεσοσταθμική αύξηση 36%, δηλαδή υπερδεκαπλάσια από την ονομαστική αύξηση των μισθών, όπου, βέβαια, υπάρχει κανονικός μισθός και η ανεργία δεν εισέβαλε στα λαϊκά νοικοκυριά. Στην ίδια περίοδο τα κέρδη των μητρικών εταιριών ενισχύονται με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 42%. Η μάζα των κερδών τους (μόνο γι' αυτές τις 70 επιχειρήσεις) εκτινάχτηκε στα 2,65 δισ. ευρώ!!! Να σημειωθεί ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (τραπεζών και άλλων), οι οποίοι θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους στο επόμενο διάστημα.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η ενίσχυση των κερδών:

Είναι απόλυτα φανερή η διαδικασία της εντεινόμενης ανισοκατανομής του πλούτου σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα οι μικρές επιχειρήσεις και ΕΒΕ έρχονται αντιμέτωπες με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό της «ελεύθερης αγοράς». Με επιταχυνόμενους ρυθμούς, που είναι αποτέλεσμα και των διαφόρων κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων - όπως η πρόσφατη για το ωράριο των καταστημάτων - οι μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται να περάσουν έξω από το πεδίο του «ανταγωνισμού». Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προκάτοχοί τους του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν με τα νομοθετήματά τους να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη άνθηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Από τα στοιχεία των ισολογισμών στο α΄ εξάμηνο του 2005 για 70 από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της Σοφοκλέους προκύπτουν τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

Τα λαϊκά στρώματα εξοβελίζονται στον αντίποδα της πραγματικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση - όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί τους - με τον απόλυτα ψευδεπίγραφο ισχυρισμό για τις «αντοχές της οικονομίας», δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει και να εμβαθύνει τα λεγόμενα «προγράμματα σταθερότητας» που επιβάλλει ο ευρωμονόδρομος της υποταγής. Σε αυτό το πλαίσιο για μισθούς και συντάξεις προβλέπονται ρυθμοί μικρότεροι ακόμη και από το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού. Στην απαγορευμένη ζώνη βρίσκονται οι λεγόμενες «παροχές», ενώ ταυτόχρονα στα σκαριά έχουν και νέα φορολογικά βάρη στο όνομα πάντα των ...ελλειμμάτων, τα οποία να σημειωθεί είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ