Τα «Θεσσαλονικιώτικα»...
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ πράγματα μας λέει ο πρωθυπουργός! Θα καταστεί, λέει, η Θεσσαλονίκη κέντρο επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια. Πώς; Με το ιδιωτικού τύπου πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν να φτιάξουν;

Γιατί, αν η ανάπτυξη μιας πόλης και μιας περιοχής γινόταν με πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες, είναι σίγουρο ότι η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια θα ήταν η σημαντικότερη πόλη του πλανήτη. Και τι δεν έχουν πει, οι εκάστοτε πρωθυπουργοί στα μέχρι σήμερα εγκαίνια της ΔΕΘ...

Μόνο που η πραγματικότητα των τεράστιων ποσοστών ανεργίας σε ολόκληρη τη Μακεδονία, οι επιχειρήσεις που φεύγουν - επιχορηγούμενες, μάλιστα - αναζητώντας φθηνότερο εργατικό δυναμικό, η έλλειψη αγροτικής υποδομής και στοιχειωδών έργων κοινωνικής πολιτικής, τους διαψεύδουν όλους, για μια ακόμη χρονιά.

Βέβαια, πολλά έχουμε να ακούσουμε ακόμη τις επόμενες μέρες. Από τις χτεσινές δηλώσεις των κυβερνώντων, πήραμε απλά μια μικρή γεύση. Ομως, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τα ψέματα με στόχο τον εντυπωσιασμό και μόνον.

ΣΕ ΔΟΥΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, όπως διαβάζουμε, το υπουργείο Οικονομίας. Ετοιμάζει, λέει, μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη χρονιά ύψους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ! Εν ολίγοις, και το 2006 ...ξεπουλάμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, αφού υπάρχει η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ...θα βάλει τέλος στην εκποίηση του δημόσιου τομέα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ετοιμάσουν κάποιο συγκλονιστικό υπόμνημα για τη ...νομική ορθότητα των συμβάσεων ξεπουλήματος.

Αφήστε, που θα μιλήσουν για σκάνδαλα και για «φωτογραφικές» παραχωρήσεις. Τέτοια ...μεγάλη αντίσταση!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, έχουμε κι άλλες καινοτομίες ιδιαίτερα σημαντικές. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλάζει όνομα και θα λέγεται «Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης» (κατά τα πρότυπα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, φυσικά).

Φυσικά, αλλάζει μόνον όνομα και όχι ...κονδύλια ή παραλήπτες. Αυτά θα συνεχίσουν να είναι στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και, βέβαια, όλα τα έργα θα γίνονται σε σύμπραξη με ιδιώτες. Οπως αυτοί θέλουν και με όσες διευκολύνσεις θέλουν.