ΚΚΕ
Κοινωνική ανάγκη οι διακοπές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005

Τη μεγαλύτερη προσαρμογή του τουρισμού στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον τουρισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Μέσα από ανούσια ευχολόγια περί ανάπτυξης του Τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος επιχειρείται η μεγαλύτερη προσαρμογή του τουρισμού στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας. Με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας προωθείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου στους επιχειρηματικούς τουριστικούς ομίλους και αξιοποίηση από το κεφάλαιο της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.

Χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους και στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος παρουσιάζει ήδη αυξημένα προβλήματα λόγω της εποχικότητας και της ασυδοσίας που επικρατεί με την εισαγωγή ακόμα πιο ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας και της διά βίου κατάρτισης.

Δε θα μπορούσε μάλιστα να λείπει από μία πολιτική που αφορά άμεσα τους εργαζόμενους και η προσπάθεια αξιοποίησής της για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης με κύριο χαρακτηριστικό της τον αντικομμουνισμό που καλείται να αποτελέσει και τουριστικό αντικείμενο.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη στερεί από το 40% των εργαζομένων, την εργατική - λαϊκή οικογένεια να κάνουν διακοπές.

Η ικανοποίηση της κοινωνικής ανάγκης για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης είναι πλήρως εμπορευματοποιημένη και ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι διακοπές και η ανάπαυση είναι ανάγκη και κατάκτηση της εργατικής τάξης και πρέπει να ικανοποιείται για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Για την ικανοποίηση αυτής της βασικής κοινωνικής ανάγκης, για να παίξει θετικό ρόλο ο τουρισμός στην επικοινωνία, στη γνωριμία με τα έθιμα και τους πολιτισμούς, και για να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, και αυτό θα γίνει με τους αγώνες του εργατικού κινήματος».