Τα σχολικά...
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ (κάθε χρόνο) να βλέπει κανείς την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Δυστυχώς όμως, η εικόνα των μαθητών που ξαναβρίσκονται στις αυλές των σχολείων - όπου υπάρχουν κι αυτές, δηλαδή - είναι και το ...μόνο ευχάριστο.

* * *

Από την άλλη, η εικόνα των στοιχείων, για την κατάσταση στην Παιδεία, από όπου και να το πιάσεις, είναι απογοητευτική και θλιβερή, ενώ τουλάχιστον βαρετές και εξοργιστικές είναι οι αντιπαραθέσεις των πρώην και των νυν κυβερνώντων, για το ποιος είχε τα ...λιγότερα οργανικά κενά και τη χειρότερη κτιριακή υποδομή.

* * *

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ένα «made in USA» μοντέλο εξετάζει, λέει, η Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νέα πειράματα πάνω στην ίδια σαθρή βάση και, κυρίως, πάνω στην πλάτη των μαθητών και των γονιών τους.

* * *

Δε μας διευκρίνισε, πάντως, αν πρόκειται να προστεθούν και τίποτε «αμερικανόπνευστα» μαθήματα στη διδακτέα ύλη. Οπως, για παράδειγμα, το ...«Παρακολουθήστε και καρφώστε τον διπλανό σας» ή η «Αντιτρομοκρατική Μεθοδολογία»!

* * *

ΩΣΤΕ «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ» οι εργαζόμενοι από τις εξαγγελίες Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο; Προφανώς, το «εξοργισμένοι» ή το «αγανακτισμένοι» δεν του έκανε...

* * *

Θα τη στενοχωρήσουμε την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν ταλανίζονται από τις όποιες ...προσδοκίες ή αυταπάτες διαθέτει η ίδια. Βλέπουν να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, να επαναλαμβάνονται οι ίδιες εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και του Σημίτη.

* * *

Απλώς, οι λέξεις αλλάζουν. Οι τότε κυβερνώντες έκαναν σύνθημα τον εκσυγχρονισμό, οι τωρινοί σηκώνουν τη σημαία των μεταρρυθμίσεων. Και οι πρώτοι, και οι δεύτεροι, υπόσχονταν και υπόσχονται, ότι θα 'ρθει κάποια στιγμή η μέρα της ανταμοιβής και για τους εργαζόμενους. Και στο μεταξύ, οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι...



Παπαγεωργίου Βασίλης