ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Ταλαμπανί κατά Συρίας

«Δε γνωρίζει τίποτε» ο Ράμσφελντ για τη δυνατότητα αποχώρησης στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του έτους, όπως πρότεινε ο Ιρακινός «Πρόεδρος»

Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

Την ώρα που Μπους και Ταλαμπανί σχεδιάζουν νέα σφαγή του ιρακινού λαού, Αμερικανοί και ...«αμερικανοτσολιάδες» Ιρακινοί συνεργάτες μετράνε νέες απώλειες από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι απειλές κατά της Συρίας κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις Μπους - Ταλαμπανί, που συναντήθηκαν, χτες, στο Λευκό Οίκο. Ο Μπους επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Δαμασκός επιτρέπει σε «τρομοκράτες» να περνούν από το έδαφός της προς το Ιράκ και προειδοποίησε ότι «θα πρέπει η Συρία να αλλάξει συμπεριφορά, γιατί οδεύει σε απομόνωση».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα ζητήσει και από τους συμμάχους του στον ΟΗΕ να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς τη Συρία, για να σταματήσουν οι προσπάθειές της για εκτροχιασμό της δημοκρατίας στο Ιράκ». Το θέμα ανέσυρε και πάλι σε πρώτη θέση, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» στο Ιράκ Ζαλμάι Κχαλιζάντ, απειλώντας τη Συρία ότι «η υπομονή όλων με τη συμπεριφορά της εξαντλείται». Εσπευσαν να τον μιμηθούν κορυφαίοι Ιρακινοί αξιωματούχοι, που φυσικά υπερέβαλαν εαυτόν ενόψει και της επίσκεψης Ταλαμπανί στην Ουάσιγκτον.

Ετσι, ο Ιρακινός «υπουργός» Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι κατήγγειλε ότι «η Δαμασκός ενοχλείται πολύ από την ανάδυση της δημοκρατίας σε μια γειτονική χώρα της» και επιδιώκει «να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στον αμερικανικό στρατό». Ο Ζεμπάρι μίλησε για «επικίνδυνο παιχνίδι» και επισήμανε την πιθανότητα εξαπόλυσης αντιποίνων κατά της Συρίας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση στο Ιράκ».

Διαφωνίες για μείωση στρατευμάτων

Αξιοποιώντας τις απειλές κατά της Συρίας, η αμερικανική ηγεσία και οι Ιρακινοί συνεργάτες της απέφυγαν να δώσουν περισσότερη έκταση στις διαφωνίες που ανέκυψαν με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο «Πρόεδρος» Ταλαμπανί, σε συνέντευξή του στην Washington Post, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του 2005, μπορούν να αποχωρήσουν από το Ιράκ 40 - 50 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να τους αντικαταστήσουν επαρκώς. Τον Ταλαμπανί «άδειασε» απροκάλυπτα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δηλώνοντας «άγνοια» για τις εκτιμήσεις του Ιρακινού «Προέδρου» και συμπληρώνοντας ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ».

Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου, επίσης, διέρρευσε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στη Βαγδάτη στρατιωτική ακαδημία του ΝΑΤΟ, για να εκπαιδεύσει Ιρακινούς αξιωματικούς. Αυτό γίνεται, ήδη, σε διάφορα άλλα κτίρια της Βαγδάτης, αν και Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στην άρνησή τους να αποστείλουν προσωπικό στην κατεχόμενη χώρα.

Χτες, σειρά επιθέσεων σημειώθηκαν στη Χίλα και στη Βασόρα, ενώ στη Χαντίθα εξαπολύθηκαν νέες ισοπεδωτικές κατοχικές επιχειρήσεις. Στο κατεστραμμένο Ταλ Αφάρ συνεχίζονται οι μάχες με εναπομείναντες αντάρτες, ενώ η οργάνωση «Γιατροί του Ιράκ», που περιοδεύει στους καταυλισμούς των χιλιάδων προσφύγων γύρω από την πόλη, καταγγέλλει ότι τόσο στους καταυλισμούς όσο και στην πόλη εξελίσσεται μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. Τέλος, μια οργάνωση της «αλ Κάιντα» υποστήριξε ότι οι όλμοι που έπληξαν, χτες, την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, έφεραν «χημικά όπλα».