ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Ραγδαία υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας

Στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ρίχνει η κυβέρνηση τους ψυχικά πάσχοντες

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005

Στα πλοκάμια των ιδιωτών οδηγεί η κυβέρνηση τους ψυχικά ασθενείς, στο πλαίσιο της λεγόμενηςψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Παρά τις διαφωνίες και αντιρρήσεις τόσο της Ενωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Ν. Χανίων (ΕΓΕΣΥΝΧ) και του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσει τη μεταφορά και εγκατάσταση της ψυχιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς». Μιας κλινικής που για να γίνει διαλύθηκε όλη η υποδομή του Τμήματος Λοιμωδών και AIDS του νοσοκομείου, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, αφού ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για το ψυχιατρείο.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» ανοίγει δρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Ψυχικών Παθήσεων Ν. Χανίων και η μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, προχωράει ακόμα παραπέρα την υποβάθμιση της ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα. Οσο για τους ψυχικά ασθενείς, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις ένα χρόνο από την εφαρμογή του προγράμματος «Ψυχαργώς» οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 100% (7 πέρσι, 14 φέτος).

Και όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που σε φιέστες δίνονται χιλιάδες ευρώ για την πραγματοποίηση του λεγόμενου «Europsy» (Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας), παρουσία μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στις 20 με 22 Σεπτέμβρη. Ξεκάθαρο δείγμα συνδιοργάνωσης ιδιωτικού και δημόσιου φορέα (μη κυβερνητική οργάνωση με ψυχιατρείο), «επιβάλλοντας» και την εθελοντική εργασία των εργαζομένων.

Παράλληλα και ενώ προχωράει το κλείσιμο του ψυχιατρείου, μεθοδεύεται έτσι ώστε ο χώρος και η υποδομή να αξιοποιηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τεράστιες ελλείψεις

Να θυμίσουμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας, με γρήγορες κινήσεις από την αρχή και παρά τις αντιρρήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στα Χανιά, ήθελαν να μεταφέρουν την ψυχιατρική κλινική του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Ψυχικών Παθήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα στο χώρο των Λοιμωδών και AIDS, το οποίο ήθελαν να καταργήσουν με το «έτσι θέλω».

Οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα, όμως, δεν επαρκούν ούτε για τα τωρινά περιστατικά, ενώ δεν προβλέπεται να αυξηθούν τα δημόσια νοσοκομειακά κρεβάτια για τους ψυχικά ασθενείς. Πολύ δε περισσότερο για τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και από την αναμενόμενη, λόγω κοινωνικών αιτιών, αύξηση των περιστατικών. Διαλύουν μοναδικά επιστημονικά κέντρα για βαριές ψυχικές παθήσεις, ενώ οι περισσότερες δομές που φτιάχνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» θα είναι ιδιωτικού δικαίου και μετά το 2006-2008, που σταματά η κρατική επιδότηση και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι περισσότεροι ξενώνες θα περάσουν σε ιδιώτες, αλλά και σε δήμους, χωρίς πόρους ή με επιβάρυνση των δημοτών με πρόσθετα τέλη.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι οι εκτιμήσεις του Κόμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν. «Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και η ΝΔ ολοκληρώνει τη δημιουργία ιδιωτικών κοιτώνων στη θέση των δημόσιων εγκαταστάσεων ψυχιατρικής περίθαλψης. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει την εγκαθίδρυση ιδιωτικών εργολάβων σε μια σειρά δραστηριότητες στο χώρο της Υγείας ακόμα και μέσα στο ΓΝΧ, αλλά και στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (ΘΨΠΧ). Η ΝΔ ολοκλήρωσε το έργο του ΠΑΣΟΚ με την άρον άρον μεταφορά των ασθενών του ψυχιατρείου σε νοικιασμένους κοιτώνες, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Προωθείται η άμεση μετατροπή των εγκαταστάσεων και του μηχανισμού του ψυχιατρικού νοσοκομείου σε επιχείρηση ψυχιατρικού τουρισμού».

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι ο χανιώτικος λαός πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. Να περάσει στην αντεπίθεση, οργανώνοντας τον αγώνα του, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών και στον τομέα της Υγείας, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Να γυρίσει την πλάτη τώρα στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Να συστρατευθεί με το ΚΚΕ σε λαϊκή αντεπίθεση και για την οικοδόμηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.