ΗΠΑ - «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Λόγια, υποσχέσεις και... μιζέρια
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

Στο Χιούστον του Τέξας στοιβαγμένοι πλημμυροπαθείς περιμένοντας χωρίς ελπίδα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ - ΚΑΡΟΛΙΝΑ.--

Την ευθύνη ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα «όποια λάθη έγιναν στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας "Κατρίνα"»... αλλά ο Μπους καλύτερα θα έπρεπε να τα πει κατ' ιδίαν στους εκατοντάδες χιλιάδες που εξακολουθούν να είναι άστεγοι, στους χιλιάδες που φέρονται ακόμη αγνοούμενοι, για τα όσα σχεδιάζονται ώστε να απομακρύνουν οριστικά όσους «φτωχούς και άθλιους» έμειναν στη Νέα Ορλεάνη ώστε να προωθήσουν τα σχέδια ανοικοδόμησης, που φυσικά δε δείχνουν να τους περιλαμβάνουν, καθώς θα απευθύνονται στους κατέχοντες, που φυσικά δεν επλήγησαν από τον κυκλώνα «Κατρίνα», αλλά θα επωφεληθούν «επενδύοντας και θησαυρίζοντας».

Οσο για τον Μπους, τόνισε στο διάγγελμά του ότι ο «"Κατρίνα" έδειξε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις δυνατότητες αντίδρασης σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, και στο βαθμό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έκανε πλήρως τη δουλιά της σωστά, αναλαμβάνω την ευθύνη» και φυσικά συνέδεσε την τραγωδία με πιθανές μελλοντικές επιθέσεις «τρομοκρατών» και πώς θα αντιμετωπιστούν...

Σε δίκη παραπέμπονται οι ιδιοκτήτες οίκου ευγηρίας στο Μπατόν Ρουζ με την κατηγορία ότι δε φρόντισαν να απομακρύνουν εγκαίρως τους 34 ανθρώπους που νοσηλεύονταν εκεί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρουν τραγικό θάνατο, λόγω του τυφώνα «Κατρίνα». Πρόκειται για τους Μαμπλ και Σαλβαντόρ Μαγκνάνο, οι οποίοι παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των αρχών είναι 600 νεκροί. Εντούτοις ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι σίγουρα πολλαπλάσιος, αφού ακόμη ανευρίσκονται πτώματα, ενώ φυσικά κανείς δεν πρόκειται να υπολογίσει τους χιλιάδες άστεγους. Ενδεικτικό είναι ότι χτες ανακοινώθηκε πως οι Αρχές αλλά και ιδιωτικές οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 2.000 παιδιά που χάθηκαν μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου για τα Αγνοούμενα Παιδιά, έχουν εντοπιστεί μόλις 466 παιδιά σε σύνολο 2.430 που έχουν δηλωθεί ή φέρονται αγνοούμενα.

Τέλος, τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας αναμένεται να πλήξει ο κυκλώνας «Οφηλία», τροπική καταιγίδα που αναβαθμίστηκε, καθώς έφθασε σε ανέμους τα 120 χλμ/ώρα. Οι Αρχές εκκενώνουν υποχρεωτικά ορισμένες περιοχές υπό τον κίνδυνο πλημμυρών. Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν ήδη τη Νότια Καρολίνα. Σε ορισμένες παράκτιες περιοχές δόθηκε εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων, όμως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως πολλοί κάτοικοι αρνούνται να φύγουν παρά τις προειδοποιήσεις.