ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΝΗ»
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο υπουργείο Απασχόλησης
Τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι του «ΚΕΡΑΝΗ» από το υπουργείο και την κυβέρνηση και ούτε βέβαια από το ΠΑΣΟΚ ενώ, σε επικίνδυνους δρόμους, τους οδηγεί η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου.

Στη συνάντηση που έγινε χτες με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Γ. Γιακουμάτου, εκπροσώπων της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων, της διοίκησης της εταιρίας, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΓΣΕΕ καθώς και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππα, καμία ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε για την πληρωμή των δεδουλευμένων και για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Η πρόταση της εταιρίας και του υπουργού, στην οποία δυστυχώς συμφωνεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρίας μέχρις ότου η εταιρία εξυγιανθεί. Και πάνω σ' αυτή την πρόταση τους κάλεσε ο υπουργός να δουλέψουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη με την προτροπή, αν δεν μπορούν να βρουν λύση, να πάνε στο άρθρο 46, που σημαίνει, εκκαθάριση εν λειτουργία. Στη συνολική πρόταση του υφυπουργού συμφώνησε και ο Χρ. Πρωτόπαππας. «Μαγειρεύουν» δηλαδή «λύσεις» ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που απαιτούσαν την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαδήλωναν με το σύνθημα «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»!

Αυτή η θέση, σύμφωνα με την τοποθέτηση της αγωνιστικής παράταξης ΕΣΚ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, εγκλωβίζει τους εργαζόμενους και τους κάνει συμμέτοχους σε λογικές διαχείρισης της κρίσης και τους απομακρύνει από τα πραγματικά συμφέροντά τους. Ουσιαστικά θα γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι στα χρέη της εταιρίας, χωρίς καμία εξασφάλιση για το αν θα δουλέψει, πώς θα δουλέψει η εταιρία και βεβαίως τίθενται ακόμα και σε αμφισβήτηση οι θέσεις εργασίας. Και βεβαίως βάζει φρένο στις διαθέσεις των εργαζομένων για αγωνιστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και της διασφάλισης της εργασίας τους.

Είναι λοιπόν ανάγκη και οι εργαζόμενοι του «ΚΕΡΑΝΗ» να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις συγκεκριμένες πολιτικές τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και για την τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να συστρατευτούν πρώτα με όλους τους εργαζόμενους που έχουν τα ίδια προβλήματα και μετά με όλους τους εργαζόμενους μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και να δώσουν δυναμική απάντηση στη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης και συνδικαλιστικών ηγεσιών.