ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ελλείψεις σε βάρος ασθενών και εργαζομένων

Τα τεράστια προβλήματα του μοναδικού ιδρύματος τριτοβάθμιας Υγείας στο νομό διαπίστωσαν στελέχη του ΕΚΛ, που περιόδευσαν στο χώρο

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005

Η εξωτερική εικόνα του Νοσοκομείου της Λάρισας δεν είναι ικανή να σκεπάσει τις τεράστιες ελλείψεις, αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού
Σε κατάσταση υπολειτουργίας εξακολουθεί να βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς έχει αναπτυχθεί μόνο το 65% των κλινών του, επιδεινώνοντας την ήδη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, τόσο στο νομό όσο και γενικότερα. Τα οξυμένα προβλήματα και οι τραγικές ελλείψεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στα πλαίσια της περιοδείας της, η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο, Π. Λιόλιο, αντιπρόεδρο, Π. Παναγιωτίδη και Β. Παπαθανασίου, μέλη της διοίκησης, είχε συναντήσεις με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ευρ. Χαρμάνη και άλλα μέλη της διοίκησης, τον Ν. Σταθάκη, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπροσώπους των Συλλόγων Νοσηλευτών και Γιατρών του νοσοκομείου.

Στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν συγκεκριμένα, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, που είναι:

Δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία επτά πανεπιστημιακές κλινικές - Γαστρεντερολογική, Θωρακοχειρουργική, Νεφρολογική, Ρευματολογική, Ενδοκρινολογική, Ογκολογική - Αιματολογική, Ψυχιατρική - και υπολειτουργούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (έχει μόνο 8 κρεβάτια και χρειάζονται 24) όπως και οι κλινικές ΩΡΛ, Δερματολογική και το τμήμα Αιμοδοσίας. Συνολικά, στο νοσοκομείο, από τα 643 κρεβάτια που προβλέπονται, λειτουργούν μόνο 420.

Από τα 2.000 άτομα προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και τομέων, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται να εργαστούν, σήμερα απασχολούνται περίπου 1.200. Με ελλείψεις λειτουργούν τα ιατρεία και οι κλινικές που αναπτύχθηκαν π.χ. λείπουν 30 άτομα παραϊατρικού προσωπικού, 30 διοικητικού κ.ά. Οι νοσηλευτές πολλές φορές ετεροαπασχολούνται για να καλύψουν τις ελλείψεις του διοικητικού προσωπικού. Στα χειρουργεία υπάρχουν 28 νοσηλευτές, το 1/3, δηλαδή, από τον απαιτούμενο αριθμό, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο τμήμα Αναισθησιολόγων.

Δεν υπάρχει αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Λείπουν μαγνητικός τομογράφος, σπινθηρογράφημα, μηχάνημα πυρηνικής ιατρικής, ένας ακόμα αξονικός, δύο ακτινολογικά για τα επείγοντα δε λειτουργούν, ενώ το ένα από τα δύο ακτινοθεραπευτικά εδώ και μέρες είναι χαλασμένο, με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Οι λίστες αναμονής για τα ραντεβού σε ιατρεία και χειρουργεία είναι τεράστιες.

Οι τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης και μέρος της σίτισης έχει δοθεί σε ιδιώτες.

Οπως τόνισε, στα πλαίσια της χτεσινής περιοδείας, ο Τ. Τσιόγκας, η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το μοναδικό της περιοχής που παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο, βάζοντας χέρι βαθιά στην τσέπη των εργαζομένων και των ταμείων τους και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν ακριβά για να βρουν την υγεία τους. Και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη ν' αναπτυχθούν δυναμικοί αγώνες των κατοίκων της περιοχής και των φορέων τους για την πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου και γενικότερα για τη διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν Υγείας για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η έλλειψη προσωπικού (2008-10-28 00:00:00.0)
Στην πρόταση του ΚΚΕ η διέξοδος για την Υγεία! (2007-07-18 00:00:00.0)
Υποβαθμίζονται συνεχώς! (2006-08-06 00:00:00.0)
Νοσεί βαριά... (2005-09-21 00:00:00.0)
Υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (2005-06-02 00:00:00.0)
Οι ελλείψεις οδηγούν σε υπολειτουργία (2005-01-22 00:00:00.0)