ΕΥΒΟΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στο έλεος της πρώτης βροχής

Η πολιτική αναλγησία των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει τους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας να «τρέμουν» με το που πέφτει η πρώτη σταγόνα της βροχής!

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005

Η βοήθεια των λιγοστών πυροσβεστών δεν έφτανε και ο καθένας με ό,τι μέσο διέθετε προσπαθούσε να τραβήξει τα νερά
Εφτασε μια φθινοπωρινή νεροποντή, για να αποκαλυφθεί πάλι το πόσο αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία είναι η χώρα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν κυρίως η περιοχή της Νέας Αρτάκης στην Εύβοια και περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε ορμητικά ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Νέας Αρτάκης και σε λίμνες οι αλάνες της και τα ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων, από τη βροχή που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και διήρκεσε μέχρι τις 10 το πρωί.

Η νεροποντή και οι ζημιές που προξένησε (πάνω από 120 κλήσεις για άντληση νερών έλαβε η Πυροσβεστική) δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» και βέβαια, τα αποτελέσματά της έχουν τις αιτίες τους. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την άναρχη δόμηση, την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, το μπάζωμα δύο ρεμάτων στην περιοχή βόρεια της Ν. Αρτάκης και το κλείσιμο ενός ξεροπόταμου στον οικισμό Βατώντα, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των οικονομικών συμφερόντων. Αποτέλασμα όλων αυτών ήταν το νερό μη βρίσκοντας τη φυσική του κοίτη, να χαράξει το δικό του δρόμο και να «ξεσπάσει» στις λαϊκές γειτονιές και στις υποβαθμισμένες συνοικίες.

Και η Αρτάκη δεν ξέφυγε από την καταστροφική μανία των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μετράνε τις επιτυχίες τους ανάλογα με το ύψος των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων και μεγαλοεργολάβων.

Η εικόνα της καταστροφής στην παραλία της Ν. Αρτάκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν δέκα μέρες ΠΑΣΟΚοι και Νεοδημοκράτες - μαζί και οι «αντάρτες» τους - με την ψήφο τους και παρά τις αντιδράσεις της νομαρχιακής συμβούλου της ΝΑΣ αποφάσισαν την κατάργηση της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων...

Στην Αττική

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές έζησαν αρκετοί κάτοικοι της Ν. Μάκρης, του Μαραθώνα και του Κάτω Σουλίου προχτές το βράδυ, εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα, στο Κάτω Σούλι και στο Μαραθώνα, επλήγησαν αρκετά στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Οι κλήσεις για αντλήσεις νερών από υπόγεια και κοπές δέντρων που είχαν κλείσει δρόμους στις παραπάνω περιοχές άγγιξαν τις 30. Μάλιστα, στην Παραλία του Μαραθώνα, λόγω κεραυνού προκλήθηκε πυρκαγιά σε μονοκατοικία και διεκόπη η ηλεκτροδότηση στον Μαραθώνα και τη Ραφήνα. Μέχρι χτες το μεσημέρι μάλιστα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας τέσσερις μικροί υποσταθμοί.

Στην Αθήνα, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε, όπως πάντα άλλωστε, σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Τα πιο σημαντικά, προκλήθηκαν στις δύο Εθνικές Οδούς.