ΚΚΕ
«Απειθαρχία» στις επιλογές - εντολές της ΕΕ
Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005

«Απειθαρχία σε κάθε επιλογή και εντολή της ΕΕ. Απειθαρχία στις πολιτικές της ΝΔ και καταδίκη των επιλογών του ΠΑΣΟΚ», είναι η κρυστάλλινη απάντηση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΟΑ, όπως την εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Τη μέρα που κοινοποιήθηκε η καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών, με παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, σε συγκέντρωση των εργαζομένων της «Ολυμπιακής», υπογράμμισε ότι η κούρσα του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές έχει θύματα τους εργαζόμενους στις εταιρίες, την ασφάλεια των πτήσεων και την εξυπηρέτηση των λαών, παρέχοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μη διαλυθεί η ΟΑ και να μη μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι.

Στόχος του ΚΚΕ είναι να συμβάλει στο να ξεσηκωθεί κυριολεκτικά ο ελληνικός λαός. Οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα, αυτοί που βρίσκονται σε διαδικασία απόλυσης και απειλούνται, αυτοί που ακόμα τώρα δεν κινδυνεύουν από την απόλυση ή τη ριζική ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. «Ολοι μια γροθιά για την υπόθεση της ΟΑ, για τη γενικότερη πορεία κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των απολύσεων, κατά της φτώχειας και της λιτότητας που θα εξαπλωθεί τα επόμενα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η κυβέρνηση θυσιάζει την ΟΑ «στο βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου», ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα παλέψει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΟΑ γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσουν κυβερνητικές και ευρωπαϊκές επιλογές. Απευθυνόμενη, μάλιστα, στους εργαζόμενους στην εταιρία AEGEAN προειδοποίησε πως «δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα από το να χάσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή"». Αντίθετα, όπως είπε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, «θα μεγαλώσει ο στρατός των ανέργων, θα πέσουν πολύ περισσότερο τα μεροκάματα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι ασφαλείας, θα βρεθούν σε δεινότερη θέση και οι εργαζόμενοι της AEGEAN, που πρέπει να βρεθούν στο πλευρό της "Ολυμπιακής"».


Αλλωστε, μόνο ένας δημόσιος τομέας αερομεταφορών, ενταγμένος μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα μεταφορών, δηλαδή μεταφορές λαϊκή ιδιοκτησία, μπορεί να εξασφαλίσει και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και στις αερομεταφορές και γενικότερα. Γεγονός που απαιτεί άλλη πολιτική, λαϊκή εξουσία, επομένως απαιτεί και τη μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για να πάρει σάρκα και οστά το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας σε όφελος του λαού.

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΟΑ να μετατρέψουν τον «αμυντικό» τους αγώνα σε «επιθετικό» διεκδικώντας - μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας - έναν Δημόσιο Φορέα Αερομεταφορών, ενταγμένο σε ένα ευρύτερο φιλολαϊκό πλαίσιο. Γιατί μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια ασφάλειας, του φτηνού εισιτηρίου και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.