13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΡΩΝΑ
Αρχή με Δ. Μητροπάνο
Τρίτη 6 Ιούνη 2000

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 13ο Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα στα θέατρα βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού», που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία πολλών συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αποτελεί την κορύφωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου, ενώ η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα «ποιοτικό άλμα» με κριτήριο την παράδοση, τη γνώση και την αντίσταση ενάντια στον «εμπορευματοποιημένο πολιτισμό» και στην «ξενόφερτη κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού και της ισοπέδωσης».

Στη λογική αυτή, εντάσσεται και η προσπάθεια των διοργανωτών να «συγκρατήσουν» τις τιμές των εισιτηρίων, ώστε οι εκδηλώσεις να παρακολουθηθούν από το κοινό «που μαστίζεται από χίλια δυο οικονομικά προβλήματα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, που αγκαλιάζουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από παραδοσιακούς και λαϊκούς δρόμους, μέχρι σύγχρονα ακούσματα και «πινελιές» εθνικής μουσικής άλλων λαών. Ανάλογο θεματικό εύρος έχουν και οι θεατρικές παραστάσεις.

Το φεστιβάλ ξεκινά αύριο με συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ μαζί του εμφανίζονται η Στέλλα Χροναίου και ο Νίκος Κουρουπάκης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής: «Συνήθεις Υποπτοι» (8/6), «Το πανηγύρι» του Δ. Κεχαΐδη από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (9/6), Δημήτρης Ζερβουδάκης (10/6), Μπάμπης Τσέρτος (11/6), Μίλτος Πασχαλίδης (13/6), Ορφέας Περίδης - Μελίνα Κανά (14/6), Χαΐνηδες (15/6), αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο με μουσικοθεατρική παράσταση, σε κείμενα και σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου και μουσική Στέφανου Ψαραδάκου(16/6), NOR DAR - Αρτας Τερζιάν(19/6), «Ματίας ο Α`» από τη θεατρική ομάδα «Ανέμη» του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού(20/6), «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαλακόπουλου (22, 23, 24/6), Παντελής Θαλασσινός (25/6), Ελένη Τσαλιγοπούλου - Δημήτρης Μπάσης (26/6), Λουδοβίκος των Ανωγείων (27/6), Νίκος Παπάζογλου (30/6), Μανώλης Φάμελος και Φώτα που Σβήνουν (1/7), Θ. Μικρούτσικος - Β. Παπακωνσταντίνου (4/7), «SOCRATES - ONAP» (5/7), «Λαμπηδόνα» σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη (6/7), Σωκράτης Μάλαμας (7/7), Ν. Πορτοκάλογλου - Ενδελέχεια (10/7), Δ. Τσακνής - Λ. Μαχαιρίτσας (13/7), «ΣΙΝΑΝΗΣ» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία Θ. Θεολόγου με τους Ελένη Γερασιμίδου - Παύλο Χαϊκάλη (17/7), Λ. Παπαδόπουλος - Δ. Πουλικάκος(18/7), Αλκίνοος Ιωαννίδης (19/7), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το θίασο «Ράμπα» σε σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου (20/7), Λούης Μανίκας (22/7), Α. Μουτσάτσου - Μ. Σκιαδαρέση (24/7), Κώστας και Αλέξανδρος Χατζής(26/7), Λάκης Χαλκιάς(28/7), «Πέρσες» του Αισχύλου από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθετική επιμέλεια Γ. Λαζάνη - Μ. Κουγιουμτζή (30/7), «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια» του Γιώργου Αρμένη από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Σερρών σε σκηνοθεσία του ίδιου (31/7).