ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Στη μέγκενη της εμπορευματοποίησης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Πατσιλινάκο, περιόδευσε χτες στο χώρο και συζήτησε με εργαζόμενους και μαθητές

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005

Εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ συζητούν με το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Οι ελλείψεις και η συρρίκνωση των δομών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), απ' την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, η άλωση του χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα, αναδείχτηκαν χτες σε περιοδεία που πραγματοποίησε στο Κέντρο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Πατσιλινάκο.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον διοικητή Θεοδόση Κούλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του Οργανισμού του ΚΕΑΤ, που φτιάχτηκε προ 25ετίας, προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του. Αλλά, στο φόντο αυτό, επιχείρησε να εμφανίσει ως αναγκαίο κακό την πρόσληψη εργαζομένων μέσω των Αστικών Εταιριών που λειτουργούν στα πλαίσια του ΚΕΑΤ.

Απ' την πλευρά του, το κλιμάκιο του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το ΚΕΑΤ συρρικνώνεται και ότι μόνο με αγώνα θα μπορέσει να επιβληθεί ο δημόσιος χαρακτήρας στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών. Τόνισε, επίσης, ότι μήνες μετά τη διάλυση του Κέντρου για Τυφλά Πολυανάπηρα Ατομα «Επικοινωνία», οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα τα δεδουλευμένα εφτά μηνών!

Την ανεπάρκεια του κτιρίου που τα στεγάζει υπογράμμισαν στο κλιμάκιο και οι δάσκαλοι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών και του Ειδικού Δημοτικού για Παιδιά με προβλήματα Ορασης που στεγάζονται στο ΚΕΑΤ. Αφού, όπως είπαν δεν υπάρχουν καν όσες αίθουσες είναι οι τάξεις! Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στον τομέα της αποκατάστασης, αφού το εργαστήρι επαγγελματικής αποκατάστασης του ΚΕΑΤ έμεινε στα χαρτιά και οι μαθητές τελειώνοντας την εκπαίδευσή τους κλείνονται στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε και με τους μαθητές του ΚΕΑΤ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα για τη δημιουργία Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου στο ΚΕΑΤ.

Την άλωση του χώρου απ' τους ιδιώτες και την πολιτική υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας, που έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύονται κληροδοτήματα και να γίνονται πωλήσεις ακινήτων, για να πληρώνεται το προσωπικό, καυτηρίασαν και οι εργαζόμενοι. Κατήγγειλαν ακόμα τη γιγάντωση των Αστικών Εταιριών του ΚΕΑΤ, που λειτουργούν καθαρά ως πελατειακοί μηχανισμοί. Και υπογράμμισαν ότι το σωματείο εργαζομένων εδώ και χρόνια διεκδικεί να γίνουν μόνιμοι οι υπάλληλοι των αστικών εταιριών. Παράλληλα, τόνισαν ότι χρειάζεται η αναβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχεται στο ΚΕΑΤ, αλλά και η ανάπτυξη της αποκατάστασης των τυφλών μαθητών.

«Και στο ΚΕΑΤ συμβαίνει ότι πανελλαδικά στο χώρο της ειδικής αγωγής και της πρόνοιας. Εξακολουθεί η ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημιουργίας Αστικών Εταιριών, της συνεχούς μείωσης του προσωπικού, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, της υποβάθμισης της εκπαίδευσης. Σε αυτά τα πλαίσια, ανησυχητική είναι και η πρόθεση της διοίκησης του ΚΕΑΤ για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του, αφού πλέον η αξιοποίηση έχει γίνει συνώνυμη του ξεπουλήματος», υπογράμμισε μετά την περιοδεία ο Γ. Πατσιλινάκος. Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και τυφλών. Είναι απαραίτητοι οι αγώνες για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».