Κούβα: Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Η καταστροφή του κυκλώνα «Κατρίνα» στον αμερικανικό νότο ανέδειξε τον εγκληματικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και την «άβυσσο» που το χωρίζει από το Νησί της Επανάστασης

Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

Στις ΗΠΑ ο κόσμος αβοήθητος, λόγω της ανυπαρξίας οποιασδήποτε μέριμνας
Από τη μια, η εικόνα των χιλιάδων θυμάτων, των πλημμυροπαθών, των κρουσμάτων μεταδοτικών ασθενειών, των τεράστιων καταστροφών, που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα» και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Από την άλλη, στη σοσιαλιστική Κούβα, που έχει πληγεί πολλές φορές από τυφώνες, αλλά οι απώλειες είναι ελάχιστες λόγω του καλά οργανωμένου συστήματος προστασίας των πολιτών, η ανθρώπινη ζωή είναι πρώτη προτεραιότητα. Για την προστασία της, λειτουργεί η έγκαιρη και οργανωμένη εκκένωση περιοχών, με ευθύνη της λαϊκής εξουσίας. Οπως την περασμένη βδομάδα, που μετακινήθηκαν πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Με αφορμή την καταστροφή, περίπου 1.600 εκπαιδευμένοι και ειδικευμένοι Κουβανοί γιατροί, με 37 τόνους φαρμάκων, ήταν πανέτοιμοι, με τα σακίδιά τους γεμάτα, περιμένοντας να μεταβιβαστούν στις πληγείσες περιοχές, για να βοηθήσουν, να θεραπεύσουν, να περιθάλψουν και να στηρίξουν όσους το έχουν ανάγκη...

Δύο μόλις μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα», στις 3 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση της Κούβας προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τόσο υλική, όσο και με έμπειρους γιατρούς. Απάντηση, όμως, από την κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα ξεκάθαρη - και μπορεί και να μην πάρει και ποτέ.

Μια ξεχωριστή ανθρωπιστική οργάνωση

Associated Press

Ετοιμοι οι νέοι Κουβανοί γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου Γης
Ομως, αναμένοντας την απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Κούβα αποφάσισε να δημιουργήσει μια οργάνωση γιατρών, που θα είναι ικανή να καταπολεμά το θάνατο, όπως επισήμανε ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια επικύρωσης της δημιουργίας της Διεθνούς Ομάδας Γιατρών ενάντια στις Καταστροφές, Χένρι Ριβ. Η ομάδα θα έχει σαν στόχο της να βοηθήσει οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου πλήττεται από φυσικές καταστροφές. Θα φέρει το όνομα του Χένρι Ριβ, του μαχητή από τις ΗΠΑ, που πάλεψε ηρωικά και έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της Κούβας ενάντια στην αποικιοκρατία της Ισπανίας.

«Θα εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, που θα είναι έτοιμοι να καταπολεμήσουν το θάνατο, θα αποδείξουμε πως υπάρχει απάντηση σε πολλές τραγωδίες του πλανήτη, πως ο πλανήτης μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, θα καταδείξουμε την αξία μιας συνείδησης και της ηθικής, και θα προσφέρουμε ζωή», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των 1.905 γιατρών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, αλλά και με την ευκαιρία ίδρυσης της Διεθνούς Ομάδας Γιατρών Χένρι Ριβ.

Επιπλέον, στην ομάδα θα πάρουν μέρος και φετινοί απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής, απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο 6ο έτος. Αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχουν στη Διεθνή Ομάδα και νεαροί απόφοιτοι της Λατινοαμερικανικής Σχολής της Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών σπουδαστών από τις ΗΠΑ. Δηλαδή, αναμένεται η ομάδα να αποτελείται από 3.300 ιατρικό προσωπικό, ενώ, όπως τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος: «Εμείς δημιουργούμε επαγγελματίες να καταπολεμούν το θάνατο» και τα προσόντα τους είναι σίγουρα αυστηρά, συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών, δύο γλωσσών, φυσική κατάσταση και την προθυμία να μεταβούν όπου και αν χρειαστεί.

Καμιά ανταπόκριση στην προσφορά της Κούβας

Παρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, και τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ στη Νέα Ορλεάνη να κάνουν λόγο για ανθρώπους που ζητιανεύουν για γιατρούς και οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια, καμία απάντηση δεν υπήρξε από την Ουάσιγκτον. Οι μόνες αναφορές που έγιναν ήταν στις 8 Σεπτέμβρη, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γενικόλογα, άφησε να εννοηθεί ότι δε χρειαζόταν τη βοήθεια από το Ιράν και την Κούβα. Ενώ ο εκπρόσωπός του, Σιν Μακ Κορμάκ, τόνισε ότι η ιατρική μπριγάδα της Κούβας πιθανόν να μη χρειάζεται, μια και υπάρχει «μεγάλη προσφορά από την αμερικανική ιατρική κοινότητα». Παράλληλα, με περιφρονητικό ύφος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλέλαν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ο Πρόεδρος Μπους θα αποδεχτεί την προσφορά, είπε: «Οταν μιλάμε για την Κούβα, έχουμε μόνον ένα μήνυμα για τον Φιντέλ Κάστρο: Πρέπει να προσφέρει στο λαό της Κούβας την ελευθερία του».

Το Σύστημα της Πολιτικής Αμυνας

Στην τραγική εικόνα της καταστροφής από τον τυφώνα «Κατρίνα», δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι, που έφερναν σαν παράδειγμα την Κούβα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές. Πολλές φορές αναρωτιούνται πώς μια χώρα, τόσο μικρή, φτωχή και με έναν οικονομικό αποκλεισμό, που κρατά πάνω από 45 χρόνια, καταφέρνει να προστατεύει τους 11,3 εκατομμύρια κατοίκους της. Μετά τον καταστροφικό τυφώνα του 1963, όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Κούβα πήρε τα μέτρα της και έκανε πιο αποτελεσματικό το Σύστημα Πολιτικής Αμυνας της χώρας. Ετσι, από τότε, ο σχεδιασμός Πολιτικής Αμυνας έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που από το πέρασμα 6 ισχυρών τυφώνων, το διάστημα 1996 - 2002, μόνο 16 ζωές έχουν χαθεί.

Η Κούβα έχει ένα σχέδιο εκκένωσης, αλλά και ένα γενικότερο σχέδιο για τυφώνες και άλλες καταστροφές, που είναι πολύ καλά αναπτυγμένο και οργανωμένο, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και την πρόληψη.

Το «κλειδί» για την επιτυχία της Κούβας είναι η «καλλιέργεια του συστήματος ασφάλειας», όπου ο λαός σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και της κοινωνίας αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώνουν τα ρίσκα και να σώζουν ζωές, σύμφωνα με μια μελέτη της «Οξφαμ», ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που εργάζεται σε κατεστραμμένες περιοχές του πλανήτη.

Σημειώνουμε ότι πριν ξεκινήσει η περίοδος των τυφώνων, την 1η Ιούνη, οι αρχές της Κούβας κάνουν έναν απολογισμό και επανεξετάζουν τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά τις καταστροφές, με βάση την εμπειρία του προηγούμενου χρόνου. Το Μάη κάθε χρόνο, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται διήμερες ασκήσεις σε περίπτωση τυφώνα. Οι ασκήσεις εκμάθησης της αντιμετώπισης τυφώνων ξεκινούν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με νόμο του 1976, κάθε ενήλικος εκπαιδεύεται στην Πολιτική Αμυνα.

Ετσι, ο καθένας γνωρίζει από πριν - ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου - τι πρέπει να κάνει και πού πρέπει να πάει. Ολες οι μορφές μεταφοράς - λεωφορεία, ελικόπτερα, ακόμα και κάρα - διατίθενται στην Υπηρεσία, ώστε ο λαός να φτάσει στα καταφύγια. Κάθε καταφύγιο έχει εφοδιαστεί με τρόφιμα, νερό και ιατρικά εφόδια.

Εντείνεται η εχθρότητα

Πάντως, χαρακτηριστική είναι η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία τη στιγμή που η Κούβα προσφέρει τέτοια πολύτιμη βοήθεια στον αμερικανικό λαό, αποφασίζει να εντείνει την εχθρότητα ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Την περασμένη βδομάδα, η Κούβα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία για την παραβίαση των διεθνών συνθηκών, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας, τόσο στον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν, όσο και στην υπόλοιπη αντιπροσωπεία, που θα έπαιρνε μέρος στη Δεύτερη Συνδιάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Προέδρων στα Ηνωμένα Εθνη.

Επίσης, λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό τυφώνα, ο δικαστής Μετανάστευσης Ουίλιαμ Αμποτ, στο Ελ Πάσο του Τέξας, αποφάσισε να μην απελαθεί ο διαβόητος τρομοκράτης Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα, όπου κατηγορείται για την οργάνωση του βομβαρδισμού κουβανικού αεροσκάφους, που σκότωσε 73 ανθρώπους, επειδή, όπως αναφέρει, μπορεί να υποστεί βασανιστήρια...

Και καθώς η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη βοήθεια που προσέφερε η Βενεζουέλα, με την αποστολή επιπλέον εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, καθώς και την αποστολή 5 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, αν θα αποδεχτεί τις ιατρικές ομάδες που προσέφερε.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι και το παρακάτω. Καθώς ξεκίνησε η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας της Βενεζουέλας, η FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων) δίνει, μέσω της ιστοσελίδας της, λίστα φιλανθρωπικών οργανώσεων, οι περισσότερες θρησκευτικές, στις οποίες μπορεί να σταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Ανάμεσά τους είναι και η «Επιχείρηση Ευλογία», του ακροδεξιού πολιτικού και εκφωνητή Πατ Ρόμπερτσον, ο οποίος δημόσια προέτρεπε για τη δολοφονία του Προέδρου της Βενεζουέλας, μια προτροπή για τρομοκρατία που η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί να καταδικάσει.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ