Ξανά στην κορυφή

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Ελλάδα με άνετη νίκη στον τελικό επί της Γερμανίας

Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005

Μετά από 18 χρόνια η Εθνική ανδρών ξανανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ κατακτώντας το τρόπαιο του φετινού 34ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Βελιγράδι αφού επικράτησε της Γερμανίας στον τελικό με 78-62. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επιστροφή στα πρωτεία έγινε με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, καθώς οι Ελληνες διεθνείς δε συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση από τους αντίπαλους τους.

Από την αρχή του παιχνιδιού επέβαλαν το ρυθμό τους ενώ εξουδετέρωσαν με επιτυχία την αιχμή του δόρατος για τη γερμανική ομάδα που άκουγε στο όνομα Νοβίτσκι. Η Ελλάδα ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ σε όλο το Α` μέρος (10-4 στο 7`, 19-12 στο 10` 37-26 στο 19`) κυρίως χάρις στην πολύ καλή απόδοση των Διαμαντίδη και Παπαλουκά στην επίθεση. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου το δίδυμο Φέμερλιγκ - Νοβίτσκι αλλά και η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Μπαουερμάν έδωσαν μια... ανάσα στη Γερμανία μειώνοντας σε 30-32 στην ανάπαυλα.

Παρ' όλα αυτά, ο επιθετικός μονόλογος της εθνικής συνεχίστηκε και στο Β` μέρος όπου μπροστάρης για άλλη μια φορά ο Θοδωρής Παπαλουκά (οκτώ συνεχόμενους πόντους) έφερε την Ελλάδα μπροστά με 14 πόντους διαφορά (50-36). Σε συνεργασία με τον επίσης πολύ καλό επιθετικά Ζήση αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του Μιχάλη Κακιούζη, η ελληνική ομάδα στην περιφέρεια φάνταζε ασταμάτητη από τη γερμανική άμυνα. Τρία λεπτά πριν από το τέλος και ενώ η διαφορά ήταν στο 69-52 ο Γερμανός τεχνικός έδειξε να συμβιβάζεται με την ιδέα της ήττας αποσύροντας το... βαρύ πυροβολικό της ομάδας Ντιρκ Νοβίτσκι. Αυτό ήταν... Τα πάντα είχαν τελειώσει.

Eurokinissi

Η ώρα των πανηγυρισμών για την Εθνική
ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4τρ, 6ασ.), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

Οι δηλώσεις:

Ενα ρεκόρ κατέχει από την Κυριακή το βράδυ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης, καθώς είναι ο μοναδικός που έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο Ελληνας τεχνικός εμφανώς ικανοποιημένος μετά την επιτυχία δήλωσε: «Είναι απίστευτο, μοιάζει σαν όνειρο. Από την πρώτη μέρα είχα πει πως το μόνο που χρειάζεται αυτή η ομάδα είναι υποστήριξη. Δείξαμε με την επιτυχία μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά με λίγη οργάνωση και σεβασμό ο ένας στον άλλο». Από πλευράς παικτών ο Θοδωρής Παπαλουκάς τόνισε την πεποίθησή του ότι η ομάδα μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, ενώ ο Μιχάλης Κακιούζης αναφέρθηκε στο πίστη που είχαν όλοι στην ομάδα ότι το τρόπαιο μπορεί να κατακτηθεί.

Γκραν γκινιόλ με Γαλλία

Μια αναπάντεχη ανατροπή στο σκορ αφού βρέθηκε να χάνει με 62-55 42`` πριν το τέλος και ένα τρίποντο του Διαμαντίδη στα 3`` που διαμόρφωσε το τελικό 67-66 ήταν αυτά που έδωσαν την πρόκριση για τον τελικό στην Ελλάδα απέναντι στη Γαλλία. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό, ιδιαίτερα στα 2 τελευταία λεπτά, με τους Ελληνες διεθνείς να κάνουν τη μεγάλη επιστροφή απέναντι στους Γάλλους που είχαν την τύχη στα χέρια τους αλλά φάνηκαν να μην έχουν την απαιτούμενη ψυχραιμία.