Στο πλευρό των Αμερικανών φιλειρηνιστών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία φιλειρηνικών οργανώσεων και μαζικών φορέων

Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στις 12, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με σκοπό να επιδοθεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας - καταγγελίας στους υπεύθυνους της πρεσβείας, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις φιλειρηνιστών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια 3ήμερων (24 - 26 Σεπτέμβρη) αντιπολεμικών μαζικών εκδηλώσεων ενάντια στο συνεχιζόμενο πόλεμο και κατοχή στο Ιράκ.

Η ολιγομελής αντιπροσωπεία των παραπάνω φορέων συνάντησε στην είσοδο της πρεσβείας την προκλητική στάση εκ μέρους της αστυνομικής δύναμης και των υπεύθυνων της πρεσβείας. Μάλιστα, η παρατεταγμένη αστυνομική δύναμη, που ξεπερνούσε κατά πολύ τους συγκεντρωμένους, επιχείρησε να εμποδίσει τη φωτογράφιση της θυροκόλλησης του κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας και τη λήψη πλάνων ακόμα και από το πεζοδρόμιο έξω από την πρεσβεία.

Η στάση αυτή, τόνισε σε δήλωσή του ο Στρατής Κόρακας, που παρευρέθηκε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, δείχνει μια απαράδεκτη περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, ωστόσο, πρόσθεσε, εμείς θα κλιμακώσουμε τη συμπαράσταση στην ιρακινή αντίσταση και στην όπου Γης αντιιμπεριαλιστική αντίσταση. Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, κατήγγειλε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Την ΟΓΕ εκπροσώπησε η Τόνια Καρατσίδου, ενώ την ΕΕΔΔΑ ο Αντώνης Αντανασιώτης.

Η καταγγελία

Στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας - καταγγελίας που θυροκολλήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία, τονίζεται:

«Δυόμισι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ, τα θύματα της κατοχής μετριούνται σε πολλές χιλιάδες. Μαζί με τα καθημερινά εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, αυξάνει και ο αυταρχισμός απέναντι στις φωνές αντίστασης και εναντίωσης στον πόλεμο αυτό και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Οι υπογράφοντες το κείμενο μαζικοί κοινωνικοί φορείς της Ελλάδας, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη αυταρχική και αλαζονική πολιτική της κυβέρνησης και των αρχών των ΗΠΑ, απέναντι σε διαδηλωτές της ειρήνης που εναντιώνονται στο βρώμικο πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε τη σύλληψη δεκάδων φιλειρηνιστών που διαδήλωναν στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ (24 - 26 Σεπτέμβρη, Ουάσινγκτον), ανάμεσά τους και της Σίντι Σίχαν (Cindy Sheehan), μητέρας Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ. Η Σίντι Σίχαν μαζί με εκατοντάδες άλλους γονείς στρατιωτών ένωσαν τις φωνές τους στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 24ης Σεπτέμβρη 2005 στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μαζί με τους 300.000 διαδηλωτές, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και της κατοχής και την άνευ όρων επιστροφή των στρατευμάτων. Η απάντηση ήταν ο αυταρχισμός, οι συλλήψεις και η προσπάθεια φίμωσης από μεριάς των δυνάμεων καταστολής.

Προκαλεί οργή και αγανάκτηση ο κυνισμός και η υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Από τη μια παρατηρούμε την ωμή και βάρβαρη στρατιωτική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ και από την άλλη το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής τους, που είναι ο αυταρχισμός και η καταπάτηση ακόμη και αυτών των βασικών και κατοχυρωμένων "δικαιωμάτων" του συντάγματος των ΗΠΑ.

Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών κατά του πολέμου. Ενώνουμε και εμείς τις φωνές μας και των εκατομμυρίων διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο, στην απαίτησή μας να τερματιστεί εδώ και τώρα ο βρώμικος πόλεμος και να επιστρέψουν όλα τα ξένα στρατεύματα στις χώρες τους.

Εκφράζουμε την αγωνιστική αλληλεγγύη μας στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα των ΗΠΑ και στο λαό του Ιράκ που αποτελεί το πρώτο θύμα της κατοχής».