Η λατρεία της ανταγωνιστικότητας
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Κροκοδείλια δάκρυα χύνονται πάλι για τη χαμένη ανταγωνιστικότητα. Θρήνοι και οδυρμοί, γιατί η χώρα μας κατρακύλησε στη «σκάλα», που κατασκευάζει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (σ.σ. ναι, αυτό που διοργανώνει τη σύναξη των «ηγετών» στο Νταβός).

Ασφαλώς ο ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου απάντησαν αποκλειστικά στο ερωτηματολόγιο του Φόρουμ, έχουν πολλούς λόγους να ολοφύρονται για την «υστέρηση». Πώς αλλιώς θα «στοιχειοθετούσαν» στα μάτια της «κοινής γνώμης» την αξίωσή τους για παραπέρα μείωση του «κόστους εργασίας»; Πώς αλλιώς θα «έδειχναν» ότι σε άλλες χώρες έχουν γίνει πράξη τα δικά τους αιτήματα, για «περιορισμό της εργατικής νομοθεσίας» και «κατάργηση της γραφειοκρατίας», δηλαδή κατάργηση κάθε ελέγχου των καπιταλιστών από το κράτος, «λιγότερους φόρους», κ.ο.κ.;

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το σύστημα εργάζεται πυρετωδώς και αδιάλειπτα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εννοείται του κεφαλαίου. Στο ερώτημα «πώς», η χτεσινή - μόνον - ειδησεογραφία προσφέρει πλούσια απάντηση:

- Αύριο, 1η Οκτώβρη, ξεκινά τυπικά η εφαρμογή του νέου νόμου για το ελαστικό 8ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες - πιο βαθιά στον εργασιακό Μεσαίωνα.

- Η «Λουφτχάνσα» δηλώνει έτοιμη να καλύψει το κενό της «Ολυμπιακής», με τη βοήθεια του εγχώριου «συνεργάτη» της, της «Aegean».

- Εκατοντάδες εργαζόμενοι πετάγονται καθημερινά στους δρόμους της ανεργίας και της ανέχειας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει το άχαρο καθήκον της σύνταξης των «καταλόγων της ανεργίας», ομνύοντας ταυτόχρονα στην ανταγωνιστικότητα...

- 8.500 απολύσεις κάνει η «Mercedes», παρά τη συμφωνία των συνδικάτων να μην πάρουν αυξήσεις στους μισθούς, για να «σωθούν» κάμποσες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δε σώθηκαν...

- Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η «Coca-Cola» αναλαμβάνει την πανεπιστημιακή έρευνα για τη διατροφή και ελέγχει το DNA χιλιάδων ανθρώπων.

Είναι τυχαίο ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το σήμα κατατεθέν της στρατηγικής της Λισαβόνας;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Π. Κ.