Ζωγραφική και γλυπτική
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005

Εργο της Ερσης Βενετσάνου
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αφιέρωμα στον ντε Κίρικο». Παρουσιάζονται έργα του ζωγράφου - χαράκτη Πέτρου Παπαβασιλείου (Petros). Γεννημένος στην Αθήνα το 1928, ο καλλιτέχνης ζει από το 1959 στο Μιλάνο, την πόλη στην οποία γνώρισε τον Ντε Κίρικο και συνδέθηκε μαζί του με φιλικούς δεσμούς. Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Πέτρος δημιούργησε μια σειρά έργων - αφιέρωμα στο φίλο του. Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν στην αρχή του χρόνου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, στο Βόλο και τώρα μεταφέρονται στην Αθήνα, στην γκαλερί «Αργώ». Διάρκεια έως 29/10.

«Παράλληλη διάσταση» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Στυλιανού Σπύρου, που εγκαινιάζεται στις 12/10 (8μ.μ.) στον χώρο τέχνης «VR» (Βύρωνος 7, Πλάκα). Ο καλλιτέχνης δουλεύει την τεχνική του κολάζ με έναν τρόπο που επιτρέπει στο θεατή πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις του ίδιου έργου. Αυτό επιτυγχάνεται με την πολλαπλότητα των σχημάτων και των χρωμάτων, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνηση μέσα σε κάθε πίνακά του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/10.

Εκθεση γλυπτικής της Ερσης Βενετσάνου εγκαινιάζεται στις 11/10 (8μ.μ.) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3). Με την παρουσιαζόμενη ενότητα, η καλλιτέχνις ολοκληρώνει μια εργασία μακρόχρονης αισθητικής έρευνας με κύρια υλικά το μάρμαρο και το μέταλλο. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «οι μεγάλες τρισδιάστατες συνθέσεις της από άσπρο μάρμαρο και σίδερο, όπου ο όγκος τους είναι κάθετα τοποθετημένος σε άξονα πάνω στους κυκλικούς δίσκους σιδήρου, δημιουργούν την αίσθηση ότι ακροβατούν το ίδιο τους το βάρος, αναβάλλοντας συνεχώς την πτώση τους». Διάρκεια έως 5/11.