Απολύσεις με κρατική επιδότηση..!

Πώς οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταφράζονται σε κατάργηση θέσεων εργασίας

Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε σκάνδαλο με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις εξελίσσεται το πρόγραμμα «Great American Jobs Scam», της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την επιδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Greg LeRoy, διευθυντής της οργάνωσης «Good Jobs First», στο βιβλίο του με τίτλο «Ο μύθος της δημιουργίας θέσεων εργασίας», αποκαλύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων πήραν τις επιδοτήσεις, αξιοποίησαν τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και στη συνέχεια άρχισαν τις απολύσεις ή έκλεισαν, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες.

Στη Νέα Υόρκη, όπου είναι δυσεύρετες οι δουλιές, πολλές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Great American Jobs Scam». Ο Greg LeRoy ερεύνησε τις υποθέσεις 80 επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι 39 απ' αυτές, όπως αποδείχτηκε, αμέσως μετά την επιδότηση, ανακοίνωσαν απολύσεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον από 10 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας απολύθηκαν 3.000 εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει η «Bank of America», η οποία επιδοτήθηκε δύο φορές (το 1993 και το 2004). Με την πρώτη επιδότηση, ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων, η τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει 1.700 θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη και να τις διατηρήσει για 15 χρόνια. Ομως η συμφωνία με την κυβέρνηση δεν εμπόδισε τη «Bank of America» να προχωρήσει, το 1997, σε 800 απολύσεις. Με τη δεύτερη επιδότηση, ύψους 82,6 εκατομμυρίων δολαρίων, η ίδια τράπεζα υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει 2.995 θέσεις εργασίας. Λίγους μήνες μετά και υπό το πρόσχημα της συγχώνευσης με την «Fleet Bank», η «Bank of America» ανακοίνωσε την απόλυση 17.000 εργαζομένων!

Ενας άλλος τρόπος ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών από το κράτος είναι οι φορολογικές απαλλαγές και τα πάσης φύσεως «κίνητρα», με σκοπό, δήθεν, την αύξηση της απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι το σύνολο αυτών των παροχών προς τις επιχειρήσεις στοιχίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο!

Στο βιβλίο του Greg LeRoy παρατίθενται δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, που αφού επωφελήθηκαν των φορολογικών απαλλαγών και των κρατικών επιδοτήσεων, έκλεισαν και μεταφέρθηκαν σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Μια απ' τις επιχειρήσεις αυτές, η εταιρία τηλεπικοινωνιών «Sykes» επιδοτήθηκε το 1998 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχές της πολιτείας του Κάνσας με 6,2 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τηλεφωνικών κέντρων και τη δημιουργία 432 θέσεων εργασίας. Το 2004, η «Sykes» ανακοίνωσε τον τερματισμό των εργασιών της και τη μετεγκατάστασή της στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, αφήνοντας στο δρόμο 256 εργαζόμενους...

Οπως αποδεικνύεται, τόσο η επιδότηση, όσο και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, είναι ένας ακόμη ισχυρός μηχανισμός ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου, εξαπάτησης των εργαζομένων και των ανέργων.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ