ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
«Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς χωματερή και λύματα»

Χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έστειλαν για άλλη μια φορά σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση

Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005

Οι συγκεντρωμένοι λίγο πριν φτάσουν στην είσοδο της χωματερής
«Ξεσηκωθήκαμε και δεν κάνουμε πίσω. Με αντίσταση και αγώνα θα ζήσουμε χωρίς χωματερή και λύματα». Με το σύνθημα αυτό στο κεντρικό πανό της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής χιλιάδες κάτοικοι και φορείς από τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι, τον Ασπρόπυργο, το Καματερό, την Πετρούπολη, το Περιστέρι και ολόκληρη τη Δυτική Αττική, έστειλαν για μια ακόμη φορά βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως την κυβέρνηση: Δε θα ανεχτούν να συνεχιστεί αυτή η ταξική επιλογή που θέλει τη χωματερή στο Θριάσιο, εκεί που ζουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και η εργατική τάξη. Δε θα ανεχθούν, μαζί με τα υπόλοιπα δεινά που τους φορτώνει στην πλάτη η αντεργατική πολιτική, και τα σκουπίδια όλης της Αττικής.

Η προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων νωρίς χτες το απόγευμα μετατράπηκε στη συνέχεια σε μια μαζική πορεία που μέσω της λεωφόρου ΝΑΤΟ και με συνθήματα όπως, «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», έφτασε στη χωματερή. Εκεί, αντίκρισαν και πάλι τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες όμως τελικά αποχώρησαν και η πορεία έφτασε μέχρι την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στη χαβούζα της λυματολάσπης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, χαιρετίζοντας το συμβολικό αποκλεισμό της χωματερής, τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ότι «μόνο εσείς μπορείτε να επιβάλετε μια άλλη πολιτική, που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον» και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο βουλευτής Γ. Πατσιλινάκος απευθύνει χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους που βρίσκονται πλέον μέσα στο χώρο της χωματερής
Σε κοινή αγωνιστική απάντηση, ώστε να γίνει υπόθεση όλων ο αγώνας για την απομάκρυνση της χωματερής, κάλεσε ο Γ. Σπιθουράκης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου εργαζομένων στη χωματερή και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Κατήγγειλε όμως ταυτόχρονα ότι η πλειοψηφία του σωματείου αρνείται να βρεθεί με τους κατοίκους και βρίσκεται με αυτούς που δίνουν τις κυβερνητικές εντολές. Τον αγώνα των κατοίκων προσπάθησε να καπηλευτεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος εμφανίστηκε στη συγκέντρωση, αλλά «εκδιώχτηκε» απ' όλους τους συγκεντρωμένους με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας φέραν τα σκουπίδια και την τρομοκρατία».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Γ. Βλάχος, και Καματερού, Κ. Καμαρινόπουλος, και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Περιστερίου, Ασπροπύργου, Ιλίου και Καματερού.

Νέα παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος κατέθεσε χτες νέα - Επίκαιρη αυτή τη φορά - Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως τονίζεται, «επιτακτική είναι η ανάγκη να εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι και να οργανωθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, που έχει ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής, με αποκλεισμό της ιδιαίτερα βεβαρημένης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, αλλά και με αναζήτηση υποψηφίων χώρων και εκτός Αττικής».

«Η κατάσταση - αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ - οδηγείται, με μαθηματική πλέον ακρίβεια, σε τραγικό αδιέξοδο, με ευθύνη των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης και με τη συνενοχή των εμπλεκομένων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενα αδιέξοδο από το οποίο δεν εκλείπει και το ενδεχόμενο επικίνδυνων συμβάντων και καταστάσεων σε βάρος της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων και των χρηστών του ΧΥΤΑ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα έχει λάβει, ώστε «να παύσει επιτέλους η απόρριψη λυματολάσπης και απορριμμάτων στον υπερκορεσθέντα ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και να αρχίσει το έργο της αποκατάστασής του, αλλά και της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής. Να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό ο κατάλληλος χώρος, ώστε, σύμφωνα με τις επανειλημμένες εξαγγελίες του κ. υπουργού, να μπορεί να υποδέχεται και διαθέτει χωρίς προβλήματα τη λυματολάσπη, μέχρι να λειτουργήσει η εγκατάσταση ξήρανσης στην Ψυττάλεια».

Κι αυτοί το ...χαβά τους!

Στο μεταξύ, αντί να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, επιχειρούν να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες που τους αναλογούν για το τεράστιο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, με αλλεπάλληλες δηλώσεις και αντιδηλώσεις, όλοι οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση: Τόσο ο ΕΣΔΚΝΑ, όσο και η κυβέρνηση - πάντα μέσω του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλα.

Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη, επειδή μόλις πριν 1,5 μήνα εκλέχτηκε! Κι αυτό όταν η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, είναι οι ίδιες που τον καθοδηγούν για χρόνια σιγοντάροντας τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές... Κατά τ' άλλα κάλεσαν την ΕΥΔΑΠ να αναζητήσει αλλού λύση, και τον πρόεδρό της, Κ. Κωστούλα, να παραιτηθεί. Σε αντιδήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ επέμεινε στις αστήριχτες κατηγορίες του για σκόπιμες απεργιακές κινητοποιήσεις με πρόσχημα τη λυματολάσπη.