ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Πρόσθετα χαράτσια θεσπίζει η κυβέρνηση

Εκτός από το «κτηματόσημο», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς προανήγγειλε χτες και την ουσιαστική δικαίωση των καταπατητών της εκτός σχεδίου δημόσιας περιουσίας με την κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου!

Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005

Μέσω Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκουν δικαίωση και οι καταπατητές δημοσίων δασικών εκτάσεων!..
Με πρόσθετα χαράτσια, το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται πλέον και με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καλείται ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τη συνέχιση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και τα «σπασμένα» της κακοδιαχείρισης, των καθυστερήσεων, της ρεμούλας στις αναθέσεις των μελετών (σ.σ. αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο) που παρατηρήθηκαν στο έργο και που επέσυραν πρόστιμο ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ο οποίος επιπρόσθετα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες, κατά τα πρότυπα της γνωστής τροπολογίας της τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, που έκανε το ίδιο για τις εντός σχεδίου διεκδικούμενες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό και με πρόσχημα τη σύνταξη του Κτηματολογίου οι δύο κυβερνήσεις δικαιώνουν πλήρως τους καταπατητές, αντί να διεκδικήσουν τις εκτάσεις αυτές που αποτελούν λαϊκή περιουσία. Και αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή, καθώς πλέον υπάρχει χρόνος να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων αυτών με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου, για τα οποία ο υπουργός δε βρήκε ούτε λέξη να πει...

Ολα αυτά δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο απ' το ότι στο τέλος θα έχουμε μια «καρικατούρα» Κτηματολογίου, και παράλληλα ότι μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας που απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, που προτείνει το ΚΚΕ, θα μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει αληθινό Εθνικό Κτηματολόγιο και εξασφάλιση της λαϊκής περιουσίας.

«Κτηματόσημα» και «χαράτσια»

Κτηματολόγιο σε πέντε χρόνια για την Αθήνα υπόσχεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Μόνο που αυτό θα γίνει με υπέρογκα χαράτσια
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε συγκεκριμένα ότι για τη συνέχιση του έργου του Κτηματολογίου απαιτούνται με σημερινές τιμές κονδύλια της τάξης του 1.390 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1.060 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν μέσω των ανταποδοτικών τελών («κτηματόσημα» και «χαράτσια») οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Από τα υπόλοιπα μόνο 40 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και μόνο για υποστηριχτικές δράσεις, ενώ η συνεισφορά του κράτους θα περιοριστεί σε 290 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ως συμβολή για να πάρουμε τα 40 από την ΕΕ, 120 εκατ. για την κτηματογράφηση της δημόσιας περιουσίας και 130 εκατ. για το γενικότερο έργο της κτηματογράφησης).

Τα ανταποδοτικά τέλη που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός είναι δύο ειδών και συγκεκριμένα:

Τα «κτηματόσημα» αυτά θα πληρώσουν και τα 5.800.000 ιδιοκτητών των πρώτων φάσεων του Κτηματολογίου που είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Σύντομα πρόκειται αυτοί να λάβουν τη «λυπητερή», ενώ τα σχετικά εντάλματα θα εξοφλούν είτε στις τράπεζες είτε στις Εφορίες...

Το νέο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, το νέο πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου θα ξεκινήσει με την κτηματογράφηση όλων των δήμων των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και όλων των πρωτευουσών των νομών της χώρας. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά 7,2 εκατομμύρια δικαιώματα, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 και να κοστίσει 270 εκατ. ευρώ. Με τους ρυθμούς, πάντως, που και πάλι εξαγγέλλεται η υλοποίηση του έργου, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί συνολικά ούτε το 2020...

Σημειώνουμε ότι το 1995 ξεκίνησε η κτηματογράφηση περιοχών, ένα έργο που σχεδιαζόταν να καλύψει 19 εκατ. δικαιώματα και με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκατ. ευρώ. Ο τελικός απολογισμός προβλέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2006 κτηματογραφήσεις 5,8 εκατ. δικαιωμάτων και με τελικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε 11 χρόνια θα ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1/3 του έργου με τριπλάσιο κόστος από αυτό που υπολογιζόταν ότι θα στοιχίσει το συνολικό!

Το γεγονός αυτό επέφερε και το πρόστιμο των 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, αλλά και την εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος της πρώτης διοίκησης της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. Χτες ανακοινώθηκε ότι στην εισαγγελική αυτή παρέμβαση η νυν ηγεσία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο της πολιτικής αγωγής...

«Απλούστευση» διαδικασιών

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι για να συντμηθεί ο χρόνος και να εξασφαλιστεί μικρότερο κόστος στη διαδικασία της κτηματογράφησης αποφασίστηκαν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την απλούστευση των διαδικασιών, μόνο που αρκετές από αυτές φαίνεται ότι αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, περιορίζουν τη διαδικασία των ενστάσεων (ιδιαίτερα από πλευράς υπηρεσιών του Δημοσίου) ενώ αφήνουν πολλά περιθώρια για σφάλματα. Μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες είναι και οι εξής: