ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Η μεγάλη παραγωγή αποτελεί... πρόβλημα!

Τον απόλυτα αντιδραστικό χαρακτήρα των επιλογών ΕΕ - κυβέρνησης αναδεικνύει το θέμα της τιμής στο καλαμπόκι

Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005

ICON

Την εξευτελιστική τιμή παρέμβασης 0,10 ευρώ ανά κιλό αποφάσισαν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ για τους καλαμποκοπαραγωγούς, οδηγώντας τους έτσι στην απόγνωση, αφού με την τιμή αυτή δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Α. Σκυλλάκος, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Κοντός «σήκωσε τα χέρια ψηλά» επικαλούμενος τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από την ΕΕ. Είπε συγκεκριμένα πως δεν επιτρέπονται εθνικές ενισχύσεις και ισχυρίστηκε ότι φέτος το πρόβλημα με τη χαμηλή τιμή στο καλαμπόκι προέκυψε από τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής λόγω της ένταξης στην ΕΕ των δέκα νέων χωρών. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η παραγωγή μέσα σε μία χρονιά από τα 40 εκατομμύρια τόνους στα 50. Το μόνο που βρήκε να πει ο υφυπουργός για το πρόβλημα ήταν ότι επιδοτούνται πλέον τα μεταφορικά προς τα νησιά, ώστε οι εκεί κτηνοτρόφοι να αγοράζουν ελληνικό καλαμπόκι προκειμένου να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής.

Κάποτε, είπε στην τοποθέτησή του ο Α. Σκυλλάκος, το καλαμπόκι πληρωνόταν με 50 δρχ. το κιλό και σήμερα η τιμή παρέμβασης είναι 34 δρχ. και για το φαινόμενο αυτό έχουν ευθύνες όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η ΝΔ δε διαμαρτυρήθηκε καθόλου και όταν έγινε κυβέρνηση στις διάφορες συζητήσεις με την ΕΕ δεν έθεσε ποτέ θέμα για την εξευτελιστική τιμή του καλαμποκιού. Καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Τι γίνεται με τις εισαγωγές; Μπορούμε να τις απαγορεύσουμε μόνοι μας ως χώρα; Εμείς λέμε "ναι" με μη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ. Λέτε ότι δεν μπορείτε να επιδοτήσετε τους αγρότες γιατί θα μας πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εμείς λέμε ότι μπορείτε, κόντρα στη λογική της ΕΕ. Πείτε τότε στους αγρότες ότι αυτή είναι η ΕΕ, ότι έχετε συμφωνήσει και εσείς και το ΠΑΣΟΚ, για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».