ΔΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Η τελευταία ευκαιρία
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005

Eurokinissi

Στην ...κόψη του ξυραφιού βρίσκονται σήμερα Ελλάδα και Δανία
«Θέλουμε και μπορούμε». Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στην Εθνική ενόψει του σημαντικότατου αποψινού αγώνα με τη Δανία (21.00, MEGA). Οι τρεις βαθμοί είναι το μοναδικό ζητούμενο για τον Ρεχάγκελ και τους παίχτες του, ώστε να «σφιχταγκαλιάσουν» τη δεύτερη προνομιούχο θέση (οδηγεί στα μπαράζ). Αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού η γηπεδούχος είναι μια αξιόμαχη και ποιοτική ομάδα. Θέλει τη νίκη και για το γόητρο αλλά και για να εξαντλήσει τις - λιγοστές - ελπίδες που έχει να βρεθεί αυτή πίσω από την πρωτοπόρο Ουκρανία.

Ο Ρεχάγκελ έχει χαρακτηρίσει την αναμέτρηση ένα ιδιαίτερο παιχνίδι και περιμένει ιδιαίτερη απόδοση και από τους παίχτες του. Κυρίως αυτοσυγκέντρωση από την αρχή ως το τέλος, πειθαρχία και - κατά το δυνατόν - ελαχιστοποίηση των λαθών. Εκτιμά ότι αυτά δημιουργούν στέρεη βάση και φέρνουν πιο κοντά στην υλοποίηση το ποθητό. Οι αγωνιστικοί «πονοκέφαλοί» του, δε μειώθηκαν ούτε μετά τη χτεσινή τελευταία προπόνηση. Χαριστέας, Φύσσας έκαναν ατομικό και η συμμετοχή τους θεωρείται μάλλον απίθανη. Ο Δέλλας «έβγαλε» το πρόγραμμα αλλά παραμένει το θέμα του βαθμού ετοιμότητας. Πάντως βάση των δοκιμών μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο της άμυνας. Κατά τ' άλλα, σύμφωνα πάντα με όσα έχει δείξει ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας (χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, στις οποίες αρέσκεται), θα πρωτοστηριχτεί ακόμα στους Νικοπολίδη, Κυργιάκο, Καψή, Σεϊταρίδη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Ζαγοράκη, Γιαννακόπουλο, Λυμπερόπουλο, Βρύζα.

Αναφερόμενος στη σημερινή αναμέτρηση, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA, ο Κατσουράνης χρησιμοποίησε ως παράδειγμα και συμβολισμό, τη μεγάλη νίκη στην Ισπανία. «Πριν από δύο χρόνια, πιστέψαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε στην Ισπανία και τα καταφέραμε. Τώρα έχουμε πίστη ότι έχουμε τις δυνατότητες να κερδίσουμε και τη Δανία. Βέβαια χρειάζεται να έχουμε και μια δόση τύχης προκειμένου κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και έχουμε μάθει να παίζουμε υπό το καθεστώς της πίεσης. Είτε πρόκειται για ματς τελικής φάσης, είτε προκριματικής οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες. Οταν βρίσκεσαι στην κορυφή πρέπει να είσαι σοβαρός και συγκεντρωμένος σε κάθε ματς».

Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους, σε αντίθεση με όσα έλεγαν καιρό τώρα, πλέον (τουλάχιστον φραστικά) δείχνουν να υπολογίζουν αρκετά τη «γαλανόλευκη» ομάδα. «Μετά το φιάσκο στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τις αποτυχημένες εμφανίσεις στα παιχνίδια που ακολούθησαν, η Ελλάδα ψάχνει ένα καλό αποτέλεσμα, άρα αυτό την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Πρόκειται για μια ομάδα που κάνει ζημιές, έχει ποιότητα και διακρίνεται για την ομαδικότητά της», δήλωσε εκλέκτορας των «ρόλιγκανς», Μόρτεν Ολσεν.

Και ο τεχνικός των γηπεδούχων αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Το τελευταίο προέκυψε χτες με τον Σόρεν Λάρσεν. Ο επιθετικός της Σάλκε αποχώρησε από την προπόνηση με πόνους στο κεφάλι και η συμμετοχή γίνεται αμφίβολη. Αν δεν τα καταφέρει, «καθαρόαιμος» επιθετικός μένει μόνο ο Γιον Νταλ Τόμασον που όμως δεν είναι απόλυτα έτοιμος.

Ελπίδες

Την ήττα με 2 - 1 (35' Λόρεντζεν, 81' Κάμπερ - 70' Λαγός) γνώρισε χθες η εθνική ελπίδων από την αντίστοιχη της Δανίας. Αμφότερες οι ομάδες τελείωσαν την αναμέτρηση με 10 παίχτες, λόγω αποβολής των Καπετάνου, Κάγκαρα.