ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια σε εγκλωβισμένους και άστεγους...
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000

Associated Press

Φτωχός Ινδονήσιος κάθεται απελπισμένος στα ερείπια του σπιτιού του
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πυρετώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων από το φονικό σεισμό της περασμένης Κυριακής εξακολουθούν να καταβάλλουν πολλές δεκάδες σωστικά συνεργεία στην πόλη Μπενγκούλου της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Οσο για τον απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού των 7,9 Ρίχτερ, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων, το σοβαρό τραυματισμό άνω των 250 ατόμων, τόσο στο Μπενγκούλου, όσο και σε άλλες επαρχιακές περιοχές της Σουμάτρα. Ωστόσο, είναι έντονοι οι φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεραστεί δραματικά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Στο Μπενγκούλου, μία από τις σεισμόπληκτες περιοχές που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, δεν είναι μόνον οι συνέπειες του σεισμού που δυσκολεύουν το έργο των συνεργείων διάσωσης και της ζωής των επιζώντων, αλλά οι κάκιστες καιρικές συνθήκες και οι προβληματικές έως ανύπαρκτες τηλεπικοινωνίες. Στα ερείπια εκατοντάδων κτιρίων, που κατέρρευσαν, παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες άτομα, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

Ο υφυπουργός Ασφάλειας και Πολιτικών Υποθέσεων της Ινδονησίας, Σουργιάντι Σοετίργια, απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την άμεση αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και σκηνές. Ο ίδιος διαπίστωσε προβλήματα στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Μπενγκούλου, κυρίως γιατί ο σεισμός, μεταξύ πολλών άλλων, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο.