ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν επιθέσεις και πιέσεις
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο συντάγματος» ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου «ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας και η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας». Από την πλευρά του, το Λονδίνο, σε μια ακόμη προσπάθεια κατευνασμού των οξυμένων πνευμάτων που επικρατούν σε βάρος των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει χρηματικά όλες τις ζημιές, αλλά και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από την εισβολή του βρετανικού στρατού στη φυλακή της Βασόρα με στόχο την απελευθέρωση δύο ανδρών, όπως φαίνεται, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που κατηγορούνταν για δολοφονία Ιρακινού αστυνομικού.

Οι εκτιμήσεις και οι υποσχέσεις, όμως, της αμερικανικής και βρετανικής ηγεσίας δεν καταλαγιάζουν την ένταση στην κατεχόμενη χώρα. Χτες, ένα νέο μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε αρκετές πόλεις, χωρίς να λείπουν και εκείνες που στόχευσαν, και πάλι, μόνο πολίτες, προκαλώντας αιματοκύλισμα και εγείροντας νέες διαμαρτυρίες, διά μέσου ανακοινώσεων, εκ μέρους των αντιστασιακών οργανώσεων, ότι πληθαίνουν οι «προβοκάτσιες».

Καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, χτες το πρωί, στο, κατοικούμενο κυρίως από Τουρκμένους, Ταλ Αφάρ. Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστη ανοιχτή αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 πολίτες και να τραυματιστούν 45. Την ευθύνη ανέλαβε η «αλ Κάιντα» υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν «άπιστοι και αστυνομικοί».

Στη Βαγδάτη, την ίδια ώρα, σημειώνονταν περισσότερες από 5 επιθέσεις, με τη σημαντικότερη να στοχεύει μια βάση του ιρακινού στρατού στη συνοικία αλ Αμιρίγια. Σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι, κυρίως στρατιώτες. Αργά το απόγευμα στη Μοσούλη έγινε άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής περιπόλου. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα, αλλά είδηση αποτελεί το γεγονός ότι καμικάζι ήταν μια γυναίκα. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από γυναίκα καμικάζι.

Αναζητούνται δισεκατομμύρια και ένοχοι

Εντάλματα σύλληψης για 27 ανώτερους αξιωματούχους της κατοχικής κυβέρνησης του Ιγιάντ Αλάουι, που «παρέλαβε» την εξουσία, σχεδόν κατ' ανάθεση, από τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ, με την κατηγορία ότι «υπεξαίρεσαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από τα χρήματα που έφθασαν για την ανοικοδόμηση της χώρας». Ανάμεσα στους καταζητούμενους, εντός και εκτός Ιράκ, συγκαταλέγονται και πρώην υπουργοί, όπως ο πρώην υπουργός Αμυνας.