ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Λένε «όχι» στις εργασιακές «αναδιαρθρώσεις»
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005

ICON

Από περσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Ακρόπολη
Νέο «γύρο» αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού σε χτεσινή, έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου τους, η οποία συνοδεύτηκε και με πορεία προς τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν: 24ωρη απεργία στις 18/10, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και 24ωρη απεργία στις 25/10, με συγκέντρωση στα δικαστήρια (όπου θα εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές απολυμένων συναδέλφων τους) και πορεία προς το ΥΠΠΟ.

Στην απόφαση της συνέλευσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ και των εποπτευομένων από αυτό ΝΠΙΔ συνεχίζουν να βιώνουν την προσωπική, επαγγελματική και εργασιακή ομηρία (...), που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (σ.σ και) συνεχίζεται και επί ΝΔ».

Προσθέτουν ότι το ΠΔ «όχι μόνο δεν επέλυσε δίκαια και οριστικά το πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά το ανακυκλώνει μέσα από περιορισμούς και εξαιρέσεις που στρέφονται ενάντια στην πλειονότητα των συμβασιούχων» και ότι η εφαρμογή του στο ΥΠΠΟ, το «οδηγεί στην απραξία και την υπολειτουργία, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, μέσα από "εργολάβους" και "εξωτερικούς συνεργάτες"».

Ολα αυτά συμβαίνουν, ενώ «δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων καταλύονται, άλλοτε με την ανοιχτή ανοχή και άλλοτε με τη σιωπηλή αποδοχή της αντιπολίτευσης. Η μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις ακουμπούν και το ΥΠΠΟ, η κατάργηση του 8ωρου και οι φτηνές υπερωρίες αφορούν και στους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ (σ.σ. οι οποίοι) βρίσκονται και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα αναδιαρθρώσεων που σαρώνουν τη σταθερή εργασία και επιχειρούν να εδραιώσουν τις ελαστικές μορφές εργασίες, τις ατομικές συμβάσεις, το ατομικό ωράριο, τις ατομικές αμοιβές».

Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ απαιτούν: «Την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις. Την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων. Την παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι την οριστική τακτοποίηση των συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Την κατάργηση των περιορισμών και των εξαιρέσεων του Π.Δ. 164/04 (αριθμός συμβάσεων, τρίμηνα κενά, όριο 24 μηνών κ.λπ.). Τη θέσπιση μιας ενιαίας μορφής σύμβασης για όλους ελάχιστης διάρκειας 1 έτους. Την έγκαιρη πληρωμή όλων των εργαζομένων κάθε τέλος του μήνα. Την απόσυρση του σχεδίου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, όπως έχουν ζητήσει όλοι, σχεδόν, οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς του ΥΠΠΟ».