ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ανοχύρωτη η Αττική στο έλεος των πλημμυρών

Η έρευνα του «Ρ» που ξεκινά σήμερα για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου αναδεικνύει ότι τα περισσότερα από τα αναγκαία έργα έχουν μείνει στα χαρτιά!

Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005

Οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στον Κηφισό ετοιμάζονται και φέτος να ζήσουν αντίστοιχες με τα προηγούμενα χρόνια στιγμές...
Ανύπαρκτα, επί της ουσίας, παραμένουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Το Λεκανοπέδιο, για μια ακόμη χρονιά, είναι ανοχύρωτο. Οι εργαζόμενοι της πόλης αναμένουν τις πρώτες βροχές με το φόβο της πλημμύρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες βδομάδες, ένα φθινοπωρινό μπουρίνι δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλη την πρωτεύουσα.

Η έρευνα που ξεκινά σήμερα ο «Ρ» είναι αποκαλυπτική. Το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι ότι από πέρσι - που πραγματοποιήσαμε αντίστοιχο ρεπορτάζ - μέχρι και φέτος έχουν γίνει ελάχιστα έργα.

Συγκεκριμένα:

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν τα προστατευτικά τοιχία για την υπερχείλιση να κρατήσουν τα νερά
Και όλα αυτά, όταν λίγες μέρες μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην Αττική, τον Αύγουστο του 2002, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου προχώρησε σε εξαγγελίες για τα «αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής περιόδου 2003-2008».

«Είμαστε στις μελέτες...»

Ο «Ρ» απευθύνθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα που είχαν χαρακτηριστεί τότε υψηλής προτεραιότητας, όπως το ρέμα του Αγ. Ιωάννη στη «Χαλυβουργική», η περιοχή της Γλυφάδας και τα αντιπλημμυρικά της Αττικής οδού. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αρμοδίων, ελάχιστα είναι τα έργα που έχουν γίνει και αυτά σε επίπεδο... μελετών! Αναλυτικά:

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», άρχισαν εργασίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ίδιο σημείο για την αντιπλημμυρική προστασία. Οπως μας είπαν από το υπουργείο, το έργο αυτό είναι προσωρινό και ουδεμία σχέση έχει με τη μελέτη για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Οπως διευκρίνισαν, πρόκειται για προσωρινό έργο, το οποίο απλά θα «ανακουφίσει τους κατοίκους», αλλά σίγουρα δε θα λύσει το πρόβλημα.