Εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός

Αφιέρωμα από το «Τρίτο» στον Μάνο Χατζιδάκι για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του

Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005

«O Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός Θεός που ζει στη φαντασία μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός», έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις για τον «Μεγάλο Ερωτικό». Ομορφος, εφηβικός και ζωντανός εξακολουθεί να μένει στις καρδιές μας ο μεγάλος μας συνθέτης, που την Κυριακή 23 Οκτώβρη συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννησή του.

Το όνομά του συνδέθηκε με την «άνοιξη» του «Τρίτου Προγράμματος», που αυτή την Κυριακή οι εκπομπές του θα είναι όλες αφιερωμένες στον Μ. Χατζιδάκι. Το Σεπτέμβρη του 1975 στο κείμενο «Τριλογία ή περί τρίτου λόγος» σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το Τρίτο θα 'χει κλειστές τις πόρτες του στην προχειρότητα και στην αυτάρεσκη μετριότητα των πολλών καλλιτεχνών. Γιατί έτσι θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και δύναμη να επιβάλλει αξίες, να τιμά όσους αληθινούς αλλά και τους καινούριους άξιους πλάι στους παλιούς».

Το «Τρίτο Πρόγραμμα», που σφράγισε με την παρουσία του ο Μ. Χατζιδάκις, την Κυριακή 23 Οκτώβρη «φοράει» τα τραγούδια και τη φωνή του και μας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί του τιμώντας τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.

Η οδός ονείρων για το Μ. Χατζιδάκι ξεκινά από τις 8 το πρωί με την εκπομπή «Αδράξτε τον ήχο». Κλασικές ερμηνείες του συνθέτη αγαπημένων τραγουδιών δίπλα σε νεότερες προσεγγίσεις. Η Μελίνα Μερκούρη δίπλα στην Σαββίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Χορν, το φλάουτο της Στέλλας Γαδέδη και η μοναδική Φλέρη Νταντωνάκη.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται και με άλλες εκπομπές, μεταξύ των οποίων «Μονομαχία Γιγάντων στην Οδό Ονείρων», θα μεταδοθεί στις 17.00, που θα μας γυρίσει πίσω στα 1962 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που στο Θέατρο «Μετροπόλιταν» είχε ανέβει η «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ στο γειτονικό θέατρο «Παρκ» το κοινό το περίμενε η «Ομορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 18.00, η Ορχήστρα Νυχτών Εγχόρδων του Δήμου Πατραίων ερμηνεύει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Αφιερωμένη σε ελληνικές ταινίες που σημαδεύτηκαν από τη μουσική υπόκρουση και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη είναι η εκπομπή «Τα χρόνια της αθωότητας» που θα μεταδοθεί στις 20.00.

Στις 22.00 στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» θ' ακούσουμε δύο σπάνιες ηχογραφήσεις από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τη μουσική του Χατζιδάκι. Το ραδιοφωνικό έργο του Νότη Περγιάλη «Το άλογο του Θανάση» σε ηχογράφηση του 1954 και σε σκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου και το έργο του Παύλου Νιρβάνα «Μαρία η Πενταγιώτισσα» σε ηχογράφηση του 1958.