ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Κατέλαβαν το εργοστάσιο

Μετά την προκλητική εμμονή της εργοδοσίας στις απολύσεις, τις οποίες στηρίζει ανοιχτά η κυβέρνηση

Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005

Οι «πρασινογάλαζοι» βουλευτές και πολιτευτές είχαν από προχτές πάρει το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Η σημερινή απεργία αποτελεί απάντηση στην αντεργατική πολιτική των κομμάτων τους
Σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν από χτες το μεσημέρι -όταν θυροκολλήθηκαν οι απολύσεις στα σπίτια τους - οι 110 απολυμένοι εργάτες των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακής» των «Κλωστηρίων Νάουσας» του Λαναρά. Δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στο λουκέτο και επιμένουν να διεκδικούν τη λειτουργία των εργοστασίων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κόντρα στην πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα διεκδικούν μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους που καταδικάζονται στην ανέχεια, σε ζωή χωρίς δουλιά, εισόδημα, ασφάλιση και σύνταξη.

Σήμερα ετοιμάζονται, μαζί με τους συναδέλφους τους από τους άλλους χώρους δουλιάς, να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία του Κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ).

Οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων Νάουσας» απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα που να εξασφαλίζουν: Συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται στην τελευταία πενταετία, έχουν συμπληρωμένο αριθμό ενσήμων και είναι 55 χρόνων οι άνδρες και 50 οι γυναίκες. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους έχουν συμπληρωμένα 30 χρόνια εργασίας και 8.800 ένσημα. Να μετρήσει ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων και να επιδοτούνται οι απολυμένοι με το 80% του ημερομισθίου τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Για τους προερχόμενους από ομαδικές απολύσεις να ισχύσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία να μην απαιτούνται 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 13 χρόνια. Να «παγώσουν» άμεσα τα στεγαστικά δάνεια των απολυμένων, ανεξαρτήτως της φορολογικής δήλωσης που εμφανίζουν τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, η εργοδοσία έστηνε νέα επιχείρηση τρομοκρατίας, αυτή τη φορά σε βάρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Γ» των «Κλωστηρίων Νάουσας». Ο διευθυντής του εργοστασίου «Γ» Λυσίμαχος Γιαγκούλας έδωσε εντολή να υπογράψουν σε ειδική λίστα όσοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην προχθεσινή δίωρη στάση εργασίας που έγινε σε συμπαράσταση για τους συναδέλφους τους στα εργοστάσια που έκλεισαν. Το εγχείρημα «έσπασε» πάνω στην οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων.

Υποσχέσεις για βέβαια... πείνα

Χωρίς αποτέλεσμα -όπως άλλωστε αναμενόταν- ήταν και η χτεσινή συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, ο νομάρχης Ημαθίας και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το διεκδικητικό πλαίσιο για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Τόσο ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος απέρριψαν επιδεικτικά τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη Νάουσα, είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης μικρής διάρκειας για 400 άνεργους, σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων στην πόλη που - σύμφωνα ακόμα και με στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών, που υπολείπονται των πραγματικών - ξεπερνούν τους 3.000, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι εποχιακά απασχολούμενοι κλπ.

Τέλος, οι υπουργοί πρότειναν στη Νομαρχία Ημαθίας και το Δήμο Νάουσας να ζητήσουν 80 επιπλέον θέσεις μερικής απασχόλησης, σαν αυτές που μοίρασαν σε ορισμένους από τους άνεργους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, που εδώ και 4 μήνες δουλεύουν ελπίζοντας ότι κάποτε θα πληρωθούν.