ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επέμβαση

Τα σχέδια των Αμερικανών κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες

Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες σε παλιότερη συγκέντρωση στη χώρα του
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επέμβουν στη Βενεζουέλα, τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ενόσω βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Ούγο Τσάβες δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα έχει στην κατοχή «πληροφορίες των μυστικών της υπηρεσιών που αποδεικνύουν τους σχεδιασμούς», αλλά πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά: «ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποκαλύπτει τα σχέδια των ΗΠΑ. Στο «δυτικό κόσμο» είχε προχωρήσει σε ανάλογες καταγγελίες και κατά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Νάιτλάιν» του Τεντ Κάπελ, στο αμερικανικό δίκτυο ABC στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ώστε να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ακόμη πιο συγκεκριμένα απαντώντας στο δημοσιογράφο του BBC, Ρόμπιν Λάστιγκ, γιατί θεωρεί ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επέμβουν αφού επισήμως το αρνούνται; κατηγορηματικά τόνισε:« Εχουμε καταγγείλει τις προθέσεις... ένα πραξικόπημα ήδη έχει λάβει χώρα στη Βενεζουέλα, πραξικόπημα που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ. Τι θέλουν; Τι επιδιώκουν; Το πετρέλαιο! Οπως και στην περίπτωση του Ιράκ»... «Ανακαλύψαμε μέσω των αναφορών των μυστικών υπηρεσιών ότι υπάρχουν σχέδια επέμβασης, μίας επέμβασης που δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να συμβεί. Παρ' όλα αυτά πρέπει να αποκαλύψουμε και να τα καταδικάσουμε».

Λάβρος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας συνέχισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις προθέσεις τους έναντι της Βενεζουέλας: «Είναι μία ιμπεριαλιστική κυβέρνηση, μία που δηλώνει ότι πολεμάει την τρομοκρατία, αλλά την προωθεί και την προστατεύει. Οι ΗΠΑ πετροβολούν τη Λατινική Αμερική... αλλά εκτός αυτών, η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της υφηλίου και στέλνουμε καθημερινώς 1.500.000 βαρέλια τις ΗΠΑ»... «Πουλάμε πετρέλαιο στους ανθρώπους»... «Ενα ακόμη στοιχείο είναι οι βαθιές πολιτικές διαφορές μας». «Διαφορές που προκαλούν ένταση, που θα επιθυμούσαμε να μετριαστεί», τόνισε ο Ούγκο Τσάβες απορρίπτοντας κατηγορηματικά και τις αιτιάσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η «Βενεζουέλα συνιστά απειλή για τη διεθνή κοινότητα», αντιπαραθέτοντας ότι η Βενεζουέλα επιθυμεί σχέσεις ανοιχτές και φιλικές με όλες τις κυβερνήσεις, με προϋπόθεση τον αμοιβαίο «σεβασμό».

Το σχέδιο επέμβασης;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο «VHeadline», οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κολομβία «με πρόσχημα διάφορα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων και της καταπολέμησης του εμπορίου των ναρκωτικών και της καταστολής εξεγέρσεων», οργανώνουν ένα ακόμη πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες Φρίας.

Πολύ προσεκτικά οι μισθοφόροι δολοφόνοι περιγράφονται ως «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες», οι οποίες όμως ήδη έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές στο έδαφος της Βενεζουέλας, καθώς εδράζουν κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία, προσπαθώντας να αποκτήσουν επαφές με «μονάδες» των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, τις μονάδες των συνόρων.

Παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι στο αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν σχεδιάσει τις επιδρομές αυτές ως μέρος του σχεδίου να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ότι η κυβέρνηση Τσάβες στηρίζει τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» -(FARC). Εννοείται ότι οι Αμερικανοί μισθοφόροι ήδη έχουν στενές επαφές με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς, όπως οι AUC και τα συγγενή με αυτούς καρτέλ της κοκαΐνης για να περάσουν λαθραία όπλα στη Βενεζουέλα.

Τέλος, στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, απεσταλμένος της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε στο Πεντάγωνο, συμμετέχει στην κοινή στρατιωτική επιχείρηση «Σχέδιο συνεργασίας» που προωθείται από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, το οποίο συντονίζει την «ανάπτυξη δυνάμεων» και του «Σεναρίου προσομοίωσης των τεχνικών επέμβασης».